Statsminister Ulf Kristersson (M) vid minnesplatsen nära Skärholmens centrum där en man i 40-årsåldern sköts ihjäl i en gångtunnel.
Statsminister Ulf Kristersson (M) vid minnesplatsen nära Skärholmens centrum där en man i 40-årsåldern sköts ihjäl i en gångtunnel. Bild: Claudio Bresciani/TT

Kristersson i Skärholmen: En fasansfull sak

Många människor samlades på torsdagskvällen i Stockholmsförorten Skärholmen för att hedra offret för dödsskjutningen dagen innan. Statsminister Ulf Kristersson (M) var på plats.
– Det har hänt en alldeles fasansfull sak här, säger han till TT.

ANNONS

Ulf Kristersson inledde sitt besök med att direkt vända sig till en anhörig till offret. Under lång tid samtalade de på tu man hand, och därefter lämnade statsministern en blomma vid minnesplatsen där en man i 40-årsåldern blev ihjälskjuten framför ögonen på sin son.

– Jag ville träffa de anhöriga och visa min respekt. Men också lyssna på vad de har varit med om och vad de tycker och tänker just nu, säger Kristersson.

Tredje skjutningen

Tidigare under torsdagen var bland andra justitieminister Gunnar Strömmer (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) vid minnesplatsen. Även S-ledaren Magdalena Andersson var där.

Det här är den tredje skjutningen i Stockholmsförorten på kort tid.

ANNONS

– Det bevisar att det kommer att fortsätta tills att vi stoppar det. Antingen tar staten tillbaka kontrollen med lagstiftning eller så ger vi upp. Jag har bestämt mig, vi ska ta tillbaka kontrollen och vi kommer att genomföra lagstiftning som vi aldrig sett i Sverige förut, säger Kristersson.

"Stort allvar"

Vad är det ni ska göra?

– Vi gör saker varje månad. I januari blev det dubbelt så långa straff för vapenbrott. I februari blev det förbud för människor som är farliga att komma tillbaka till platser där de har varit farliga förut. Och i går fattade riksdagen beslut om visitationszoner. En del tycker att det integritetskränkande, jag tycker att det absolut nödvändigt, säger Kristersson och försäkrar att han förstår människors frustration:

– Vi tar den på enormt stort allvar.

Rättad: I en tidigare version texten fanns en felaktighet om vilka som deltog i minnesstunden.

ANNONS