Statsminister Ulf Kristersson säger att det som inträffat är 'helt oacceptabelt'.
Statsminister Ulf Kristersson säger att det som inträffat är "helt oacceptabelt". Bild: Henrik Montgomery/TT

Kristersson efter upploppet: "Oacceptabelt"

Ingen har hittills gripits efter bränderna och stenkastningen – och dagen efter är boende i stadsdelen Rosengård i Malmö i chock.
Nu fördömer statsminister Ulf Kristersson (M) upploppet.

ANNONS
|

– Oavsett vilken orsak som ligger bakom den här upploppen, bilbränderna, trakasserierna, våld mot poliser – oavsett orsak tror jag att alla svenskar tycker det här är helt oacceptabelt, säger Kristersson under regeringens pressträff.

Våldsamt upplopp

Minst ett 20-tal bilar sattes i brand bara på Ramels väg i stadsdelen under söndagskvällen. Det brann även i papperskorgar och i en miljöstation. Sten kastades mot polisens fordon när de anlände till platsen, liksom mot bussar.

Ett stort antal bilar förstördes, men inga människor kom till fysisk skada. Nu pågår arbetet med att försöka identifiera dem som var inblandade.

– Vi har ett stort foto- och filmmaterial som vi redan har gått igenom. Vi kan inte utesluta att vi där hittar fler begångna brott och upprättar fler anmälningar, säger Malmöpolisens presstalesperson Nils Norling.

ANNONS

Polisen har upprättat anmälningar om grovt sabotage mot blåljusverksamhet och våldsamt upplopp.

Polis träffades

Stämningen lugnades framåt midnatt, men klockan 02.30 sattes två bilar i brand i ett underjordiskt garage till ett flerfamiljshus på Ramels väg. Den händelsen utreds som grov mordbrand.

Tidigare under söndagen ägde ett våldsamt upplopp rum vid Värnhem när Salwan Momika brände en koran. Tre personer greps. Två män, 23 och 34 år gamla, har anhållits som misstänkta för anstiftan till våldsamt upplopp.

Efter händelserna på Värnhemstorget utreder polisen ett fall av våldsamt upplopp, två fall av sabotage mot blåljusverksamhet och ett fall av ohörsamhet mot ordningsmakten.

Även ett fall av grov misshandel utreds sedan någon kastat ett föremål mot personen som höll i sammankomsten. En polis skadades lindrigt efter att ha träffats av ett föremål och detta utreds som våld mot tjänsteman.

Polisen inledde kamerabevakning med drönare i Rosengård på söndagskvällen, delvis med anledning av händelsen vid Värnhem. Beslutet om kamerabevakning gäller från 18.45 på söndagen och håller på fram till 23.00 på tisdagen.

Polis på plats i samband med flera bilbränder på Ramels väg i Malmö på söndagen.
Polis på plats i samband med flera bilbränder på Ramels väg i Malmö på söndagen. Bild: Johan Nilsson/TT
En banderoll med texten 'Nej till koranbränning. Missbruka ej yttrandefriheten' placerad i rondellen vid Ramels väg.
En banderoll med texten "Nej till koranbränning. Missbruka ej yttrandefriheten" placerad i rondellen vid Ramels väg. Bild: Johan Nilsson/TT
Polis på plats i samband med ett stort antal bilar brinner på Ramels väg på Rosengård i Malmö natten till måndagen.
Polis på plats i samband med ett stort antal bilar brinner på Ramels väg på Rosengård i Malmö natten till måndagen. Bild: Johan Nilsson/TT
ANNONS