Bild: TT/Privat
Bild: TT/Privat

Kriminologen Nina Rung: "Dick pics" kan ge fängelse

ANNONS
|

Nina Rung är utredare på Barnahusenheten vid polisen i Stockholm och utreder sexualbrott mot barn upp till 18 år.

– Du anar inte hur många kukbilder jag har sett i mitt jobb. Det har blivit väldigt vanligt, säger hon när GP ringer upp.

Flera kvinnor med många följare i sociala medier har börjat prata om problemet med män som skickar oönskade bilder på sitt kön. Många verkar dock omedvetna om att de har utsetts för ett brott, menar Nina Rung.

– Före internets genombrott var man rädd för blottare som öppnade rocken i parken. Nu finns män som stopparkvinnor och visar upp sin mobil med kukbilder ellerskickar bilderna via Messenger, Whatsapp eller Instagram. Men det är egentligen samma sak. Det finns ingen skillnad mellan digital verklighet och verkliga livet, allt är samma verklighet. Och dettaär sexuellt ofredande och brottsligt, säger hon.

ANNONS

Hon säger också att hon vänder sig mot benämningen "dick pic" eftersom hon upplever den som normaliserande.

– Det är män som ofredar och kränker kvinnor, det är så vi borde prata om det också, säger hon.

Gott bevisläge

Enligt henne har sociala medier gjort det lättare för män att sexuellt ofreda kvinnor. Man kan till exempel skicka en och samma bild till hundra kvinnor och gömma sig bakom ett påhittat namn.

Samtidigt menar hon att det oftast är lättare att bevisa att det begåtts ett brott när ofredande sker på nätet.

– Det finns ofta bilder, användarkonton och andra digitala spår. Det är mycket lättare att bevisa än om någon ofredar någon på tunnelbanan och springer från platsen, säger hon och tillägger:

– Min uppmaning till alla som får dessa bilder är: Anmäl. Det här är inget du ska behöva stå ut med. Ta skärmdumpar, spara allt och visa det för polisen. Om man inte anmäler kan vi inte heller utreda det och personen kan fortsätta ofreda andra.

Kan leda till fängelse

Straffskalan för sexuellt ofredande går från böter till två års fängelse. Om brottet anses vara ovanligt grovt eller om det sker i väldigt stor omfattning, kan snoppbildernaleda till fängelse.

– Det är inte alls otänkbart. Speciellt om den som utsätts för dessa bilder är ett barn, säger hon.

ANNONS

För henne är problemet större än enstaka individer.

– Det här visar hur män ser på kvinnor. Det är ett del av ett system där män på olika sätt kränker kvinnor och vi måste jobba emotdet. Det här är inget kvinnor ska överse med, bagatellisera eller behöva stå ut med.

ANNONS