Flera bilägare i Västmanland, Uppsala och Gävleborg har drabbats av stölder, där tankkort stulits. Arkivbild.
Flera bilägare i Västmanland, Uppsala och Gävleborg har drabbats av stölder, där tankkort stulits. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Kriminellt nav ligger bakom tankkortsstölder

Under senhösten har tankkort stulits ur hundratals företagsbilar i Västmanland, Uppsala och Gävleborg. Polisen misstänker att stölderna är organiserade. Senast på måndagsmorgonen upptäcktes en ny stöld i Västerås.

ANNONS

Det var personal från ett företag i Västerås som ringde och berättade att det har varit inbrott i två av företagets bilar. Sidorutorna vara krossade och tankkorten borta.

– De har använt exakt samma tillvägagångssätt som tidigare. Det mesta pekar på att det är samma gärningsmän som ligger bakom det här, säger Magnus Jansson Klarin.

300 stölder

Sammanlagt handlar det om omkring 300 företagsbilar, vars ägare drabbats av liknande stölder mellan 23 oktober och 15 december, skriver polisen på sin hemsida.

Gärningsmännen krossar fordonens sidorutor för att sedan stjäla tankkort, serviceböcker och pinkoder som förvarats i exempelvis handskfack. Tankkorten har sedan använts på obemannade bensinstationer.

ANNONS

– Ibland har de gjort masstankningar och radat upp bilarna på en bensinstation och tankat så mycket de hunnit innan de blivit upptäckta, säger Magnus Jansson Klarin.

Polisen misstänker att tankkortsstölderna är organiserade, eftersom de har skett i så stor omfattning.

Kriminella nätverk

– Allt tyder på ett finns ett nav av lokala kriminella nätverk i Västmanland som ligger bakom de här brotten. De sysslar med allt som genererar pengar, säger Jonas Eronen, presstalesperson vid Polisen i Uppsala.

Bara skadorna på bilarna uppgår till miljontals kronor, enligt Polisen. Dessutom stjäls stora mängder bensin.

– - Vi håller på med en kartläggning av de här brotten och försöker hitta sätt att bryta brottskurvan, säger Jonas Eronen.

Polisen ser allvarligt på brotten, och uppmanar bilägare att aldrig förvara tankkort och pinkod på samma plats, samt att göra en polisanmälan om man utsätts för brott.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS