Justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en pressträff på torsdagen där nya effektiva verktyg i kampen mot de kriminella gängen presenterades.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) under en pressträff på torsdagen där nya effektiva verktyg i kampen mot de kriminella gängen presenterades. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Kriminella ska få portas från allmänna platser

Åklagare ska kunna förbjuda personer som främjar gängkriminalitet från att vistas på en viss plats.
Även om de inte dömts för brott.
– Syftet är att brett kunna arbeta med att plocka bort individer som bedöms vara farliga, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

ANNONS

I en lagrådsremiss föreslår regeringen en ny lag om preventivt vistelseförbud på allmän plats. Ikraftträdandet har på grund av höstens våldsvåg tidigarelagts och ska börja gälla redan 1 februari.

Syftet med den nu föreslagna lagen är att förebygga och förhindra brottslighet i kriminella nätverk, till exempel skjutningar och sprängningar.

Lagen innebär att en person som tillhör eller verkar för en kriminell grupp ska få beläggas med vistelseförbud, om han eller hon medvetet främjar gruppens brottslighet. Beslut tas av åklagare på begäran av polisen.

"Plocka bort"

Brottsligheten måste ha en koppling till en gängkonflikt i vilken det finns risk för att skjutvapen eller sprängämnen används.

ANNONS

Eller handla om brottslighet som allvarligt skadar tryggheten på en viss allmän plats. Enligt Strömmer kan det till exempel handla om öppen narkotikahandel.

På frågan om vistelseförbud främst ska riktas mot gängledare eller mot gängens springpojkar svarar justitieministern:

– Lagen riktar sig inte bara mot toppen av pyramiden, utan syftet är att brett kunna arbeta med att plocka bort individer som bedöms vara farliga och som kan främja brottslighet av grovt slag.

För vagt?

Grunden för åklagarens beslut om vistelseförbud kommer att utgöras av underrättelser från polisen om aktuell person. Vistelseförbudet behöver inte vara kopplat till en dom.

– Det måste finnas en viss nivå på de underrättelser som ligger till grund för ett sådant beslut, säger Strömmer.

– Det måste komma upp till en sådan nivå att det väger upp hur pass ingripande åtgärden är. Det måste finnas en balans mellan mål och medel.

Justitiekanslern, JK, har varnat för att det utredningsförslag som regerings lagrådsremiss bygger på "i allt väsentligt är uttryckta i vaga och/eller allmänna ordalag". Därmed överlämnas uttolkningen av hur lagen ska tillämpas i stor utsträckning till åklagare och polis.

Även mot barn

Ett vistelseförbud ska vara avgränsat och framförallt gälla för "allmän plats". Enligt lagrådsremiss omfattar den formuleringen en stor del av den geografiska ytan i utsatta områden och de flesta platser, inom- och utomhus, där allvarlig brottslighet bedrivs. Till exempel på gator och torg, parkeringsgarage och väntsalar.

ANNONS

Förutom allmän plats ska även skolgårdar och områden runt förskolor och fritidshem omfattas.

Hur stora platser ett vistelseförbud får utfärdas för är dock inte helt definierat i lagförslaget.

I allvarligare fall kan det röra sig om förbud från att vistas i större områden, som en hel stadsdel, enligt Strömmer.

Ett beslut om vistelseförbud ska kunna överklagas. Förbudet ska få gälla högst sex månader i taget, men kunna förlängas. I allvarliga fall ska man kunna kontrollera att förbudet följs genom att personen får en elektronisk fotboja.

Överträder man vistelseförbudet, ska man kunna straffas med fängelse i högst ett år.

Vistelseförbud ska kunna beslutas inte bara mot vuxna utan också mot barn över 15 år.

ANNONS