Så kallade springpojkar rekryteras öppet i kommentarsfält där narkotikahandel diskuteras, rapporterar Aftonbladet.
Så kallade springpojkar rekryteras öppet i kommentarsfält där narkotikahandel diskuteras, rapporterar Aftonbladet. Bild: Lise Åserud

Kriminella rekryterar springpojkar öppet på Tiktok

Medan knarkförsäljning pågår framför öppen ridå på Tiktok, rekryterar kriminella nya springpojkar i kommentarsfälten. I Tiktok-videor fylls kommentarsfälten av folk som annonserar ut att de säljer både hasch och kokain, rapporterar Aftonbladet.

ANNONS

Möjligheterna att sälja narkotika utvecklas mer och mer med tiden. På senare år har polisen fått nya typer av problem med narkotika som säljs på sociala medier och krypterade appar som Wickr.

Även på Tiktok, som vänder sig till en yngre publik, finns narkotikan närvarande.

”Dunder finns inne i Trollhättan” står det i ett öppet inlägg. ”Ada xx på xx för dunderbrunt i Stockholm!!!” skriver någon annan, som säljer hasch, i ett kommentarsfält.

Nu har narkotikans närvaro i sociala medier tagit ett ytterligare steg. I kommentarsfält på Tiktok som diskuterar narkotika syns hur anonyma konton öppet försöker rekrytera så kallade springpojkar, vilket Aftonbladet rapporterat om.

ANNONS

”Wickr: xx Stockholm!!! Söker springisar!!!” står det i kommentarsfältet under en Tiktok-video.

LÄS MER:Populära knäcka rygg-knep kan göra mer skada än nytta: ”Mycket tveksamt”

Hur vanligt det är att kriminella försöker värva yngre personer via Tiktok är oklart.

– Det här har egentligen funnits så länge sociala medier funnits. Innan digitaliseringen skulle man åka till platser som Sergels torg om man ville köpa knark. Nu kan man sitta var som helst och beställa hem det via Darknet, få hem det via posten eller beställa det via krypterade appar, säger Jan Olsson på polisens bedrägericentrum till Aftonbladet.

– Om de hårdkör på Tiktok nu är det något nytt, och det är mycket möjligt att de gör det, fortsätter han.

Riktar in sig på unga

Jan Olsson säger att unga personer är en målgrupp som kriminella ofta riktar in sig på då de generellt är i behov av pengar och inte vet hur vuxenvärlden fungerar.

Han säger också att föräldrar bör vara uppmärksamma för vad deras barn exponeras för på internet.

– Då är det viktigt att tidigt starta en diskussion med barnen om vad som finns där ute, om vad man kan skriva, om vad andra får skriva till en och liknande. Man ska försöka ha en löpande diskussion så man blir en del av barnets egna digitala liv, säger Jan Olsson.

ANNONS

LÄS MER:Tiktok-utmaning bakom skadegörelse på Rävlandaskolan

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS