Kriminalvården tvingas spara

ANNONS
|

Myndigheten ser stora underskott i budgeten de närmaste åren och tvingas spara nästan en halv miljard kronor redan nästa år om inte anslagen ökar.

–Underskotten beror på att vi uppfyllt statsmakternas krav på oss att minska antalet rymningar, höja säkerheten och höja kvalitén i utbildningen. Allt detta har kostat pengar. Vi har fått pengar men de har inte räckt, säger Kriminalvårdens informationschef Anders Annerfalk till TT.

Han betraktar inte läget som krisartat.

–Det är ingen panik utan handlar mer om att sakta in och anpassa kostnadsminskningarna på ett kontrollerat sätt, fortsätter han.

Enligt Annerfalk tänker Kriminalvården inte begära mer pengar eftersom justitiedepartementet sagt att man inte får förstärkning i kassan.

ANNONS

Besparingarna väntas få konsekvenser på både kort och lång sikt. Några anstalter och ett häkte kommer sannolikt att läggas ned.

–Vi vet inte vilka dessa kan bli men det finns en plan sedan tidigare om att man ska fasa ut de äldsta anstalterna, säger Anders Annerfalk.

Antalet säkerhetsklasser minskar troligen också från fem till fyra, allt för att få flera platser för häktade personer. Därmed kan man minska antalet häkten och spara pengar.

Det finns 52 fängelser i Sverige som har fem olika säkerhetsklasser. Den högsta klassen kallas A och den lägsta E.

Anstalterna i klass A utrustas för att klara av de mest riskfyllda fångarna.

De högsta säkerhetsklasserna har anstalterna Hall, Kumla och Saltvik.

Varje dag sitter omkring 5000 personer i fängelse.

De intagna sysselsätts med arbete, utbildning och behandling.

Källa: Kriminalvården. (TT)

ANNONS