Trelleborgs kommunstyrelses ordförande Mikael Rubin (M) och kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren vid Kriminalvårdens pressträff i Trelleborg. Bild: Johan Nilsson/TT

Kriminalvården bygger ny anstalt i Trelleborg

Svedalaborna sade nej – nu byggs det planerade stora fängelset med plats för flera hundra interner i Trelleborg i stället. Så lyder beskedet efter Kriminalvårdens beslut.

ANNONS

– Trelleborg har väldigt långa goda förutsättningar för att ta emot en anstalt, säger Martin Holmgren, generaldirektör på Kriminalvården, till TT.

Förra året röstade Svedalas kommuninvånare nej till den stora anstalten i en folkomröstning. Fram klev flera andra skånska kommuner, däribland Trelleborg, och sade sig vara villiga att placera den planerade anstalten i sin kommun.

– Det finns mycket goda kommunikationsmöjligheter i Trelleborg och sydvästra Skåne. Närheten till Malmö är viktig för oss, inte minst ur rekryteringssynpunkt, säger Holmgren och menar att det kan handla om runt 300 nya jobb.

"Ökad trygghet"

Fängelset i Trelleborg blir en sluten anstalt med 300 platser i säkerhetsklass 2 – hög säkerhet, säger generaldirektören.

ANNONS

– Man får ha respekt för att folk i stor utsträckning kan vara oroliga. Men att få ett fängelse på orten innebär inte en ökad otrygghet, tvärtom.

Kriminalvårdens besked är en tidig julklapp, tycker kommunalrådet Mikael Rubin (M).

– Trelleborgarna vill ha det för att det byggs på kommunalt ägd mark, och de ser fördelar med att vi har rättspsyk här och vi har ett häkte. Den verksamheten är en fördel för kommunen, säger Mikael Rubin till TT.

Kommunalrådet hoppas dessutom på fler jobb än de som Kriminalvårdens generaldirektör talar om.

– Det handlar om allt omkring som ska levereras, jag tror det kan bli några hundra jobb till, säger Rubin.

Etablering på jordbruksmark

Under presskonferensen undertecknade kommunen och Kriminalvården avtalet inför publik. Men projektet har omgärdats av kritiska röster i den skånska kommunen. Det handlar om att anstalten ska placeras på öronmärkt mark norr om tomatodlingen i Dalköpinge, enligt vad Trelleborgs Allehanda tidigare rapporterat.

Då etableringen sker på före detta jordbruksmark har bland annat Socialdemokraterna opponerat sig i ett tidigare skede.

– Socialdemokraterna är emot den planändring av jordbruksmark som man har gjort. Vi hade velat vara med i planering och etablering av fängelset men har inte tillåtits det, säger Dan Paxer, politisk sekreterare för S Trelleborg.

ANNONS

Men det argumentet avfärdar kommunalrådet i dag.

– Det är planlagd mark och de partierna har så få mandat i Trelleborg och det här är ett riksintresse så då väljer vi att göra den prioriteringen, säger Mikael Rubin till TT.

Anna Karolina Eriksson/TT

Trelleborgs kommunstyrelses ordförande Mikael Rubin (M) och kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren vid Kriminalvårdens pressträff i Trelleborg.
Trelleborgs kommunstyrelses ordförande Mikael Rubin (M) och kriminalvårdens generaldirektör Martin Holmgren vid Kriminalvårdens pressträff i Trelleborg. Bild: Johan Nilsson/TT
ANNONS