Kraven på en ny skattepolitik har kommit och gått inom Socialdemokraterna. Under de senaste årens S-styre har olika försök gjorts för att höja skatten för personer med höga inkomster, bland annat i fåmansbolag, men misslyckats.
I stället har S i regeringsställning sänkt skatten för höginkomsttagare genom Januariavtalet med Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet.
Ökande orättvisor
Men nu ser skattefrågan ut att få ny luft under vingarna i partiet.
Ungdomsförbundet SSU har kongress i augusti och ska då ta fram ett nytt politiskt program, där ett av de tyngsta områdena är ekonomisk politik. Bland annat vill SSU se en ny arvs- och gåvoskatt samt fastighetsskatt för de rikaste.
Lisa Nåbo, SSU:s ordförande, anser att rika inte bidrar så mycket som de borde till vård, skola och omsorg och att resurserna är för ojämlikt fördelade i Sverige i dag.
– Den allra rikaste procenten får över 65 procent av alla kapitalvinster, säger hon.
Enligt Nåbo behövs en ny ekonomisk utjämningspolitik för minskade klyftor. Hon menar att det är det som traditionellt har gjort Sverige starkt.
– Men det är borta i dag. Ingen som är född på 90-talet eller 00-talet har upplevt något annat än att de ekonomiska och sociala orättvisorna har ökat för varje år. Oavsett vilken regering vi har haft.
SSU vill också förändra det kommunala skatteuttaget som i dag varierar över landet. Förbundet vill att skatten vara densamma oavsett var du bor, vilket skulle göra att dagens rikare kommuner, som ofta finns i stora städer, skulle få bidra mer till kommuner som i dag kämpar för sin överlevnad, vilka ofta finns i glesbygd.
Ex-statsministern Göran Persson (S) var inne på liknande tankar 2018.
Hoppas på skattestrid 2026
Lisa Nåbo menar att S borde drivit skattefrågan för flera år sedan. Hon säger att SSU kämpar för en förändring, men att gensvaret från Magdalena Andersson och kretsen kring henne hittills varit svalt. S har tillsatt elva arbetsgrupper där ny politik ska presenteras till kongressen 2025, men det tycker SSU-basen är för sent.
Enligt Nåbo är partiledningen ”feg” som inte tar striden om skatterna. Det skulle göra S till en tydlig motståndare till M, KD, L-regeringen i nästa val, framhåller hon.
– Jag vet inte om det är någon strateg på partikansliet som avrått eller om partiledningen bara har så dåligt självförtroende att den tror att den skulle förlora en skattedebatt mot högern. Men vi är helt övertygade om att folk håller med oss.
Även arbetarrörelsens fackliga ben, paraplyorganisationen LO, har länge velat ha en ny skattepolitik. Inför valet drev LO krav på höjd kapitalskatt, rättviseskatt på årsinkomster över en miljon kronor och skatt på stora arv.
Källor inom S som GP talat håller med SSU om att det behövs förändring. Men flera menar att det är fel tid nu, då Sverige pressas av hög inflation med dyr mat och stigande räntor. På sikt välkomnar man en annan skattepolitik.
– Hur vi ska prioritera och få höginkomsttagare att bidra mer kommer att bli en viktig diskussion, säger en.
”Ett misslyckande”
Magdalena Andersson medverkade på söndagskvällen i SVT:s Agenda och fick då frågor om hur hon ser på att höja skatter.
S-ledaren framhöll att ett större skatteuttag behövs, bland annat för att kunna bygga ut försvaret utan att skära i välfärden. Hon öppnade på nytt för att förändra de så kallade 3:12-reglerna för att höja ägarskatten i fåmansbolag, vilket hon också försökte som finansminister i Stefan Löfvens regering. Förslaget drogs tillbaka eftersom oppositionen hotade fälla henne i riksdagen.
Andersson sade sig vara öppen för att se över andra höjningar. Men en skatt uteslöt hon:
– Någon fastighetsskatt på vanliga radhus och villor kommer vi inte att gå fram med. Men däremot kan man diskutera olika kapitalskatter.
SSU:s Lisa Nåbo tycker att S borde ha gjort mer för att utjämna skillnaderna redan under sin regeringstid, 2014–2022.
Hon köper inte partiledningens förklaring om att det inte gått eftersom det varit en högermajoritet i riksdagen – och att den hotat med misstroende om S skulle gå fram med höjda skatter.
– Åtta år med socialdemokratiskt styre och växande klyftor, det är ingenting annat än ett misslyckande.
GP har sökt S-ledningen, som avböjer ytterligare kommentarer.
LÄS MER:S ska bli ett parti i takt med tiden
LÄS MER:S-kritiker: Krävs omfattande omprövning
LÄS MER:S: Kommuner står inför rent skadliga alternativ