Nya regler gör det svårt för lantbrukare att bekämpa råttor, vilket enligt LRF utgör en risk för livsmedelssäkerheten. Arkivbild.
Nya regler gör det svårt för lantbrukare att bekämpa råttor, vilket enligt LRF utgör en risk för livsmedelssäkerheten. Arkivbild.

Kräver svar från regeringen om råttbekämpning

Privatpersoner får inte använda råttgift. För lantbrukare och livsmedelsproducenter har det lett till stora problem och ökande kostnader, i takt med att skadedjuren blivit allt vanligare. Nu kräver LRF svar från regeringen om hur problemet ska åtgärdas.

ANNONS
|

- Ingen vill ta tag i frågan. Alla verkar skylla på alla och det är ingen okej hantering från myndigheternas sida. Det här är en jätteviktig fråga för Sveriges matproduktion, det handlar om livsmedelssäkerhet och smittskyddsrisker, säger Josefin Kihlberg, expert på hållbar utveckling hos Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

På grund av EU-regler är det sedan 2014 inte längre tillåtet för allmänheten att använda råttgift. De företag och privatpersoner som har problem med råttor är i stället hänvisade till saneringsföretag, vilket kan stå lantbrukare dyrt.

ANNONS

Oklart ansvar

För att själv få använda råttgift måste man gå en kurs för skadedjurssanerare, men någon sådan kurs för lantbrukare finns inte, enligt LRF. I ett brev till miljöministern, lantbruksministern och socialministern kräver därför LRF, Gård & Djurhälsan, Svenska Ägg, Svensk Fågel och Växa Sverige att regeringen slår fast vem som har ansvar för frågan.

- Kostnaderna för att anlita saneringsföretag har ökat dramatiskt, på grund av den striktare lagstiftningen. Då måste vi hitta andra lösningar som fungerar, säger Josefin Kihlberg.

Försöker hitta lösning

I ett mejl till TT konstaterar miljöminister Karolina Skog (MP) att det är "viktigt att det finns möjligheter att bekämpa råttor, inte minst för att skydda livsmedel och minska smittspridning."

Miljö- och energidepartementet kommer att samla berörda departement till ett möte och därefter kommer regeringen även att ha dialog med berörda myndigheter för att hitta en lösning, enligt Skog.

TT

ANNONS