Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kraftig explosion i centrala Linköping

En kraftig explosion har inträffat utomhus i centrala Linköping. Fönster och balkonger har förstörts på flera fastigheter och ett tjugotal personer har skadats lindrigt i smällen. Regina Järvikari bor i ett av de drabbade husen och åt frukost när rutorna plötsligt sprängdes in.
– Det var bara en sån smäll och ett sånt tryck. Man blir chockad. Man blir skakig, säger hon.

Larmet om explosionen kom klockan 9.02 på fredagsmorgonen. Den inträffade utomhus och fasaderna på åtminstone två närliggande bostadshus har fått svåra skador. Fönsterrutor är krossade och flera balkonger är förstörda.

Ett tjugotal personer har skadats lindrigt. De flesta har kunnat få vård på plats eller lämnat sjukhuset, men två personer vårdas fortfarande på Universitetssjukhuset i Linköping. Skadeläget uppges vara stabilt.

På en presskonferens klockan 16 meddelade polisen att de ännu inte vet vad som har exploderat eller den exakta platsen för explosionen.

– Vad gäller förundersökningsdelen så vet vi inte vad som detonerat men givetvis någon slags sprängladdning. Den preliminära platsen är utanför fastigheten. Vi har inte någon i dagsläget som vi vet det är riktat mot. Vi har en arbetshypotes som vi jobbar mot, säger spaningsledare Magnus Skoglund.

Han tror dock inte att det handlar om en olycka.

– Allt tyder på att det är någon som har placerat någonting där, säger han.

En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts och händelsen utreds som ett brott, även om det inte kan uteslutas att det rör sig om en olycka.

Säpo ska vara informerade om händelsen.

Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Gick upp i katastrofläge

Enligt SVT ska runt 250 lägenheter ha fått skador efter explosionen. Flera kvarter kring detonationsplatsen har spärrats av och nationella bombskyddet har beställts till Linköping.

– De är på väg för att hjälpa oss att ta reda på vad som hänt, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund som inte vill kommentera bombgruppens arbete mer förrän det är avslutat.

14 ambulanser skickades till platsen och Universitetssjukhuset i Linköping gick inledningsvis upp i katastrofläge, men kunde vid 12-tiden övergå till förstärkningsläge, vilket är en lägre beredskapsnivå.

Polisen uppmanar allmänheten att hålla sig utanför det avspärrade området.

– Det finns ingen information om att det skulle finnas risk för fler detonationer men vi håller avspärrningarna för att inte få in personer till detonationsplatsen. Många är oroliga för sina lägenheter och försöker ta sig in men vi uppmanar alla att hålla sig utanför avspärrningarna.

Polisen har varit inne i de drabbade fastigheterna för att leta efter skadade. De boende i de drabbade fastigheterna har inte behövt evakueras.

– Vi bedömer att det inte är aktuellt i nuläget, säger Åsa Willsund.

Rutorna sprängdes in

Regina Järvikari, 40, bor i ett av de drabbade husen och åt frukost vid tiden för explosionen.

– Jag satte mig i lugnan ro och hann ta tre tuggor, sen small det. Min yngsta dotter låg och sov och kom ut för att hon hörde smällen. Så hon vaknade väl inte på det roligaste sättet i dag, säger hon till GP.

Hon berättar att fönsterrutorna ut mot balkongen sprack och flög in i lägenheten när det small – men som tur var skyddades hon av gardinerna.

– Jag hade en gardin i vägen som tog emot glassplitter och det var tur för annars hade jag säkert fått glassplitter på mig.

Såg förödelsen

Efter smällen gick Regina Järvikari ut på balkongen för att försöka få en bild av vad som hade hänt. Hon såg då förödelsen på huset mitt emot.

– Vi har ju ändå haft tur, det är större förödelse på andra huset. Mycket rutor som har smällt.

Du såg inte vad det var som small?

– Nej, man såg bara förödelsen. Det var bara en sån smäll och ett sånt tryck. Man blir chockad. Man blir skakig. Man fattar ju knappt vad som hände.

Hur känns det nu?

– Jag vet inte. Jag är fortfarande i chock.

Utanför är det ett stort pådrag med polisbilar, räddningstjänst och ambulanser, berättar Regina Järvikari. Själv kommer hon tillsammans med sin dotter att hålla sig hemma under dagen. Maken Toni får inte komma in i lägenheten.

– Polisen har sagt att jag inte får gå in i, de ska säkra några spår först, säger han.

Massa lösa plåtsaker

Även Mona Öhlin satt och åt i sin lägenhet i huset intill när hon hörde smällen.

– Jag gick ut på balkongen och när jag kommer ut ser jag bara hur folk springer och någon säger att det är en bomb som har exploderat. Det låg glassplitter i hela trappen, och det var massor med lösa plåtsaker, säger hon.

Hon beskriver det som en fruktansvärd smäll och har pratat med flera grannar i husen som drabbats.

– Jag pratade med en tant som bor längst ner. Hon hade suttit vid matbordet och fått allt glassplitter över sig och taklampan hade ramlat ner, berättar hon.

I väntan på besked stannar hon inomhus.

– Nu är det ju avspärrat så vi kommer varken ut eller in här, så det är kaos.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.