Kontroversiell föreläsare på ISDP

ANNONS
|

Raphael Israeli, föreläsare vid Hebreiska universitetet i Jerusalem, har skrivit över 40 böcker och otaliga artiklar om Mellanöstern och islam. Enligt tidningen Expo utmålar han systematiskt muslimer som ett hot med en agenda att "islamisera" och erövra västerländska länder genom invandring.

"Muslimsk invasion"

När han tidigare försvarat sig mot kritik om att han skulle vara rasist har han skrivit:

"Jag har kommit fram till några oroväckande resultat om den tredje muslimska invasionen av Europa, särskilt i de muslimska områdena som föder våld och problem och de infödda europeiska muslimerna som har svurit på att ändra Europa enligt sitt tycke, att islamisera det och att använda våld...".

ANNONS

Enligt Expo skriver Israeli i boken "The Islamic Challenge" om hur:

"svenskar som en gång öppnade sina dörrar för muslimska flyktingar och asylsökande nu har blivit flyktingar i sitt eget land och tvingats lämna sina hem".

Vägrar svara

Svante Cornell leder ISDP och vill inte svara på frågor om Raphael Israeli, utan skriver i stället i en kommentar via mejl:

"Jag kan inte kommentera citat utan att se de ursprungliga citaten i originalspråk, och skulle i princip ifrågasätta rimligheten i att bedöma en persons lämplighet att hålla ett föredrag om en fråga, med hänvisning till ett citat i en annan fråga, utan att veta om det på ett korrekt sätt speglar personens åsikter".

ISDP finansieras nästan helt av svenska utrikesdepartementet. Men ingen i UD:s politiska ledning vill kommentera beslutet att bjuda in den kontroversielle talaren.

-Det här är ett fristående forskningsinstitut. De får själva kommentera sin verksamhet, säger pressekreteraren Erik Boman.

The Institute for Security and Development Policy, ISDP, är i stort sett helt finansierad av svenska utrikesdepartementet (15 miljoner år 2013).

Tankesmedjan fokuserar på internationella samarbeten i konflikthantering, säkerhet och utveckling.

I styrelsen sitter bland andra Europaparlamentariken och moderaten Gunnar Hökmark.

ISDP deklarerar att de "starkt tror på etnisk mångfald, jämställdhet och religös- och politisk frihet" och att de "står för det i alla aspekter av deras arbete".

Källa: ISDP och Expo

ANNONS