Zebrafölet Lesotho föddes den 27 juni i Kolmårdens djurpark av stoet Lucky. Zebrorna är av den utrotningshotade arten grevyzebra.
Zebrafölet Lesotho föddes den 27 juni i Kolmårdens djurpark av stoet Lucky. Zebrorna är av den utrotningshotade arten grevyzebra.

Kolmården har fått randig tillökning

I slutet av juni fick de utrotningshotade zebrorna på Kolmårdens djurpark tillökning när stoet Lucky födde ett föl. Och nu går fölet, en hane vid namn Lesotho, med de andra djuren på djurparkens savann.

ANNONS
|

Nedkomsten skedde 27 juni och gick mer eller mindre perfekt.

- Det var lugnt och fint. Vi var lite oroliga först, för vi har fått två nya zebraston som inte har varit med om födslar tidigare. Då kan man ju inte vara helt säker på hur de kommer att reagera, men de betedde sig helt perfekt, säger Sofie Björklund, djurvårdare på Kolmården, till TT.

ANNONS

När det var dags för födsel drog sig mamma Lucky undan till ett område med träd för att få utrymme. Då valde personalen i djurparken att hålla sig undan en stund. Sedan tittade de till henne innan det var dags att gå hem för kvällen.

- Då var Lesotho redan uppe på benen och diade från sin mamma. Sen på morgonen dagen efter sprang han runt nere på savannen och var jättefin.

- I det vilda måste man vara snabb upp på benen som bytesdjur, annars kommer rovdjuren direkt och tar en.

Lucky och Lesotho är grevyzebror, en art som hotas av utrotning till följd av bland annat ökande konkurrens från tamboskap. I dag finns det bara omkring 2000 vilda exemplar kvar, de flesta av dessa lever i norra Kenya. De grevyzebror som finns på Kolmården och andra djurparker fungerar därför som en viktig reserv.

ANNONS

- Det är väldigt viktigt att vi hela tiden avlar våra djur så att vi får bra gener och fina föl. Vi hoppas att någon annan park kommer att vilja ta emot Lesotho som avelshingst när han blir äldre så att han kan sprida sina gener, säger Sofie Björklund.

TT

ANNONS