Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ställde under onsdagen in sin publika medverkan hos Fossilfritt Sverige.
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ställde under onsdagen in sin publika medverkan hos Fossilfritt Sverige. Bild: Claudio Bresciani / TT

Klimatministern ställde in på grund av säkerhetsskäl

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) ställde under onsdagen in delar av sin medverkan hos Fossilfritt Sverige.
– En man som uppgav att han var från organisationen Extinction Rebellion hade anmält sig till eventet, säger Jenina Dahlberg, pressansvarig på Fossilfritt Sverige.

ANNONS

Det var under onsdagseftermiddagen som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) skulle delta vid ett evenemang hos Fossilfritt Sverige, som startades på initiativ av regeringen 2015.

Planen var att en del av evenemanget skulle vara till för allmänheten och att klimatministern själv skulle delta. Men plötsligt ställdes hennes medverkan in, vilket Altinget var först med att berätta.

Förklaringen till en början var att det skulle röra sig om ”säkerhetsskäl” som vare sig Fossilfritt Sverige eller Romina Pourmokhtaris stab ville kommentera ytterligare.

Någon som inte räddes orden var i alla fall statsminister Ulf Kristersson som var snabb att kommentera Altingets artikel på sin Instagram.

ANNONS

”Hon fick ställa in av säkerhetsskäl kopplat till gruppen Extinction Rebellion”. Vidare berättar statsministern om ett möte i Malmö en vecka tidigare som enligt Kristersson ska ha blivit stört av ”ilskna aktivister som bara ville förstöra mötet, som skrek rakt ut och vägrade vänta på sin tur”, skriver Kristersson.

Och fortsätter:

”Att störa och förstöra politiska möten och vägra acceptera ett sansat samtal har totalitära krafter sysslat med i alla tider” och ”men här ska vi acceptera den som tycker annorlunda”.

Inlägget har gillats av bland många andra före detta C-ledaren Annie Lööf.

Ställde in på grund av klimataktivist

Enligt Fossilfritt Sveriges press- och kommunikationsanvariga Jenina Dahlberg handlade klimatministerstabens beslut om att en man anmält att han ville delta under den offentliga delen av evenemanget.

– Det var en man som anmält sig till eventet och uppgett att han kommer från gruppen Extinction Rebellion. Därefter fattade Romina Pourmokhtaris stab beslutet att ställa in den offentliga delen i eventet. Hon gick upp och hade sin dragning på departementet istället, säger Jenina Dahlberg.

Karin Lundberg är presskontakt och aktivist på Extinction Rebellion och beskriver organisationen som en ”fredlig klimatrörelse”.

– Jag tycker att det är riktigt, riktigt illa att han beskyller oss för att vara ett säkerhetshot istället för att ta klimathotet på allvar, säger hon till GP.

ANNONS

Hon säger också att XR konsekvent fått nej när de försökt ta kontakt med Romina Pourmokhtari för att framföra sina åsikter.

– Men det är ju helt omöjligt att få tag på henne. Hon avböjer konsekvent kontakt. Tidigare klimatministrar har vi i alla fall haft nån dialog med. Så ska man prata med den här klimatministern så är det i de offentliga sammanhangen man får försöka göra det.

LÄS MER:Klimatministern om inställda eventet: Jag har en hotbild mot mig

ANNONS