Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Bild: Anders Wiklund/TT

Klart: Straffrabatt för unga slopas

Regeringen går vidare med förslaget om slopad straffrabatt för unga.
– Är du 18 år är du fullt ansvarig för dina handlingar, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

ANNONS

Den slopade straffrabatten gäller 18-20-åringar som begår brott där minimistraffet är fängelse i minst ett år. Det kan handla om rån, grov misshandel, våldtäkt och grovt vapenbrott. I dag är praxis att en 18-åring får halva straffet avdraget.

– Begår du ett mord, kanske ett kontraktsmord där någon lejt dig att döda, då tycker inte jag att det spelar någon roll om du är 18 år eller 22. Då måste samma regler gälla, och då måste du sitta i fängelse tills du inte är farlig längre, säger Morgan Johansson.

Med den nya lagen ska det även bli möjligt att döma 18-20-åringar till livstids fängelse.

ANNONS

Justitieministern hoppas att längre straff kan ha en avskräckande effekt på unga kriminella.

– Men den viktigaste effekten är att vi får längre tid att jobba med de här ungdomarna i Kriminalvården, säger Morgan Johansson.

Press på hårdare straff

Den politiska pressen på hårdare straff för unga har skärpts i takt med att skjutningar och andra gängrelaterade brott ökat. Det är inte ovanligt att tonåringar begår brotten och när en polisman dödades av en 17-åring i Göteborg i somras kom krav på att 15-17-åringar ska kunna dömas hårdare. I dag döms de i normalfallet till sluten ungdomsvård.

Det är en ordning som Morgan Johansson vill behålla. Men han anser att LSU (lagen om verkställighet av sluten ungdomsvård) behöver förbättras.

– Vi kommer att göra en översyn av LSU både vad gäller att förlänga vårdtiderna och få till en bättre eftervård, säger han och tillägger:

– Man kan i dag döma dem till fängelse om det finns synnerliga skäl men jag tycker att huvudinriktningen ska vara att döma dem till LSU.

Krav på ungdomsfängelser

Moderaterna anser att alla brott som når upp till fängelse i straffskalan borde omfattas av den slopade straffrabatten.

– Det är många allvarliga brott som inte omfattas av detta, till exempel att misshandla ett vittne eller att angripa en polis, säger Johan Forssell, M:s rättspolitiske talesperson.

ANNONS

M vill även att personer över 15 år ska kunna dömas till fängelse och placeras i ungdomsfängelser.

– I dag placeras de på ungdomshem, som de rymmer från hela tiden. Det fungerar inte, säger Johan Forssell.

– Det behövs särskilda anstalter inom Kriminalvården för den här gruppen. Men de ska inte sitta tillsammans med äldre kriminella, utan med ungdomar.

Sprida Sluta skjut

Regeringen har även beslutat att ge Brottsförebyggande rådet (Brå), polisen och Kriminalvården ett särskilt uppdrag att sprida strategin bakom "Sluta skjut", som använts i Malmö för att minska antalet skjutningar, i landet.

För det anslås 10 miljoner kronor 2022 och 12 miljoner kronor för 2023.

Stödet ökas även för de som vill hoppa av från kriminell verksamhet, så kallad avhopparverksamhet. 15 miljoner avsätts för detta arbete, som ska ske i samarbete med polisen, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen.

Praxis för straffrabatten.
Praxis för straffrabatten. Bild: Johan Hallnäs

Fakta: Slopad ungdomsrabatt

Regeringen vill slopa straff­reduktionen för 18-20-åringar om brottet har ett minimi­straff på fängelse i ett år eller mer, exempelvis rån, grov miss­handel, våld­täkt och grovt vapen­brott.

Straffrabatten ska även avskaffas för brott som i det enskilda fallet är så allvarligt att det bör straffas med fängelse i minst ett år, även om brottets minimi­straff är lägre.

Det ska inte krävas starkare skäl än normalt för att döma en ung myndig person till fängelse. Även livstids fängelse ska kunna dömas ut.

Förslagen är en del av regeringens 34-punkts­program mot gäng­kriminali­teten.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 2 januari 2022.

Källa: Justitiedepartementet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS