Nobelpriset i kemi går till Jean-Pierre Sauvage, Frankrike, skotten J Fraser Stoddart, verksam i USA, och Bernard L Feringa, Nederländerna.
Nobelpriset i kemi går till Jean-Pierre Sauvage, Frankrike, skotten J Fraser Stoddart, verksam i USA, och Bernard L Feringa, Nederländerna.

Kemist trodde loppet var kört

En av Nobelpristagarna i kemi, 74-årige Fraser Stoddart, trodde att han var bortglömd av Kungliga Vetenskapsakademien. Att få priset var starkt känslomässigt för hela familjen av flera skäl, berättar han för TT.

ANNONS
|

– Jag blev överraskad och överväldigad eftersom jag delar priset med två forskare som jag har beundrar enormt, säger professor JFraser Stoddart om sin första reaktion på priset.

Du väntade dig inte det?

– Det har talats om det i många, många år och jag hade nått en punkt där jag inte förväntade mig det längre, om jag ska vara ärlig. Jag trodde inte att det skulle dyka upp på folks radarskärmar i Stockholm.

Stoddart är överlycklig för sina medpristagare, fransmannen Jean-Pierre Sauvage och nederländaren Bernard Feringa, och sina hundratals studenters skull.

Starka känslor

Stoddart gläds också åt tajmingen med priset. Han kommer om en månad med en ny bok i sitt ämne.

ANNONS

– Nu kanske många som inte var så intresserade av det här området inom kemin att bli det, säger han.

Skotten Stoddart, som är verksam vid Northwestern University i Illinois i USA, har på småtimmarna redan hunnit tala med sina två döttrar som båda har doktorerat i kemi, i Cambridge och Kobe i Japan. De blev glatt överraskade, säger han.

– Det var också ett mycket känslomässigt ögonblick för oss eftersom det blev en påminnelse om att min fru gick bort i bröstcancer för tolv år sedan.

Hon har betytt mycket för Stoddarts karriär, säger han.

– Tyvärr fick hon inte vara med och se det här resultatet av mitt arbete.

Bilda "stödgrupp"

I dag blir det dock också möjlighet att fira, men när TT når honom har Stoddart ännu inte hunnit planera hur.

– Jag tvivlar på att jag får äta så mycket i dag. Jag får ta dagen som den kommer. Jag får börja med att lämna mitt hem och ta mig till mitt kontor. Jag måste se till att bilda en "stödgrupp" omkring mig nu.

Stoddart kommer "självklart" till Stockholm.

- Det ska bli förtjusande. Det var länge sedan jag var där, säger han.

ANNONS