Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Andreas Carlson. Arkivbild.
Kristdemokraternas rättspolitiska talesperson Andreas Carlson. Arkivbild. Bild: Stefan Jerrevång/TT

KD vill satsa 1,3 miljarder mer på polisen

Kristdemokraterna vill satsa 1,3 miljarder mer än regeringen på polisen 2022. Nästan lika mycket vill partiet lägga på förebyggande åtgärder, framför allt på stärkt föräldrastöd.

ANNONS

I KD:s alternativ till regeringens budgetförslag får polisen 1,3 miljarder mer än vad regeringen avsatt.

– Det är en mycket omfattande satsning, polisen får långt mer än de begärt, säger KD:s rättspolitiske talesperson Andreas Carlson.

Fler silvervargar

Partiet vill bland annat återanställa silvervargar, personer som slutat eller är på väg att sluta, och fortsätta med en riktad lönesatsning för att locka fler till polisyrket.

– Alla som bekämpar brottsligheten i Sverige förtjänar bättre, säger Andreas Carlson.

Partiet vill stärka hela rättsområdet och plussar även på regeringens anslag till domstolsväsendet, Kriminalvården, Tullverket och Nationellt forensiskt centrum (NFC), som gör analyser åt polisen, samt till Kustbevakningen.

ANNONS

– Kustbevakningen får så lite att de kan tvingas avyttra fartyg, säger Andreas Carlson.

Kristdemokraterna anser att det samtidigt behöver göras mer för att förhindra att unga rekryteras till kriminalitet. I budgetmotionen avsätter de därför 1,2 miljarder 2022 för olika förebyggande insatser.

Stöd till föräldrar

En åtgärd är så kallade föräldrastödsprogram i skolans regi. 500 miljoner satsas på detta.

– Ska vi vända utvecklingen långsiktigt, så kan man inte gå förbi föräldraansvaret. Vi tror att det är viktigt att börja tidigt – många gånger kommer ju insatserna för sent, säger Andreas Carlson.

– Föräldrarnas roll att uppfostra sina barn är oerhört viktig.

Insatsen ska vara frivillig och gälla alla landets kommuner, men KD föreslår också pengar till uppsökande verksamhet för att särskilt nå ut till föräldrar i utsatta områden.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS