KD-grupp vill ändra sjukregler

ANNONS
|

En arbetsgrupp inom Kristdemokraterna vill att det ska bli enklare att få permanent sjukersättning (tidigare förtidspension). Gruppen vill även att fler sjuka ska slippa kravet på att arbetsförmågan prövas.

-Det finns personer i dag som är alldeles för sjuka och som dagens undantag inte omfattar, säger Emma Henriksson som leder arbetsgruppen och är partiets talesperson i socialförsäkringsfrågor.

Kritiken mot sjukförsäkringsreglerna som infördes 2008 har varit hård. Henriksson ger kritikerna till viss del rätt. Men hon glider undan frågor om det finns en spricka inom alliansregeringen, där moderaten Ulf Kristersson ansvarar för socialförsäkringsfrågor. Han har försvarat förändringar som gjordes 2008 men även startat en översyn av reglerna.

-Jag tror att det finns en stor medvetenhet i alla alliansens partier om att en del saker behöver förändras, säger Henriksson.

Hon poängterar att hon anser att sjukförsäkringsreglernas inriktning på att fler ska kunna jobba är bra.

-Men i vissa delar blev det fel och människor kommer i kläm, och då måste vi göra vad vi kan för att förändra det.

KD-gruppen vill också att Försäkringskassans och Arbetsförmedlingens bedömning av personers arbetsförmåga ska bli mer likartade, skriver Svenska Dagbladet.

ANNONS
ANNONS