Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed och partiledare Ebba Busch föreslår 100 miljarder mer i krisstöd till företag.
Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed och partiledare Ebba Busch föreslår 100 miljarder mer i krisstöd till företag. Bild: Henrik Montgomery/TT

KD föreslår 110 miljarder mer än regeringen

Kristdemokraterna föreslår i sin budgetmotion åtgärder för 110,3 miljarder kronor utöver regeringens förslag. Totalt vill partiet därmed satsa 240 miljarder kronor i krisåtgärder. Det framgår av deras budgetmotion.

ANNONS

Merparten av satsningarna går till för att värna jobb och företag. Här vill KD satsa 101,1 miljarder kronor, varav 80 miljarder går till kostnadsstöd till företagare.

– Vi behöver ett robust kostnadsstöd, det är nu det absolut viktigaste att få på plats, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed på en pressträff.

Höjt lönetak

Därutöver föreslår KD att korttidspermitteringarna utvidgas, lönetaket vid permitteringar höjs till 50 000 kronor samt sänkta arbetsgivaravgifter för 6,6 miljarder kronor.

– Korttidspermitteringarna måste upp till 90 procent, säger Forssmed och är mycket kritisk till en del av de regler som regeringen satt upp för att få ta del av det stödet.

ANNONS

Kritiken gäller framför allt att företagen måste göra sig av med många visstidsanställda för att komma ifråga för ekonomiskt stöd.

Staten lånar

För att värna personal i välfärden föreslår KD ytterligare 5 miljarder till kommunerna för att minska varslen och fler fasta anställningar inom äldreomsorgen.

– I kris ska det inte vara några varsel, säger partiledaren Ebba Busch.

Därutöver föreslår KD 1,8 miljarder kronor till civilsamhället.

Eftersom KD hittills har sagt ja till regeringens samtliga krispaket innebär det att KD sammanlagt vill se krisåtgärder på cirka 240 miljarder kronor. Det hela ska finansieras genom att staten lånar upp pengarna.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) vill öka möjligheterna till avdrag för gåvor till hjälporganisationer.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) vill öka möjligheterna till avdrag för gåvor till hjälporganisationer. Bild: Henrik Montgomery/TT
ANNONS