Kastade dottern i kraftverk - polisen: "Kan inte låta barnet dö där ensam"

Pappan kastade ner sin dotter i en tom kraftverksdam - framför ögonen på mamman. – Du har dödat vårt barn, skrek mamman. När polisen kom till platsen låg den lilla flickan orörlig på en betongavsats: "Min känsla är att jag kan inte låta barnet dö där ensam", skrev en polis i en rapport efter händelsen. Flickan överlevde och hennes pappa dömdes till fängelse i tio år för mordförsöket. Men domen överklagades. Nu hovrätten skärpt straffet..

ANNONS

Mamman vaknade en dag i augusti förra året av att hennes man, i 30-årsåldern,var arg och slog sönder saker i hemmet.

Ilskan riktades snart mot henne – och den gemensamma dottern på elva månader. Mannen sa bland annat att han skulle ta sitt liv och att dottern skulle följa med.

– Han säger "Om jag skall dö så skall hon dö", sa mamman till polisen.

LÄS MER: Polisen: "Jag vill inte att hon ska dö"

Slet dottern ur mammans famn

Han slet dottern ur mammans famn. När mamman försökte få tillbaka barnet ska hon ha blivit omkullknuffad och sparkad. Mannen ska också ha tagit strypgrepp på henne.

ANNONS

Mannen började då gå mot kraftverket i Ragunda kommun i Jämtland, mamman sprang efter men hann inte i kapp.

När hon kom fram till kraftverket såg mamman hur hennes man höll deras dotter över ett staket vid kraftverket. På andra sidan staketet var det ett stup, ungefär 20 meter längre ner var en betongavsats.

– Hon kravlar efter hans arm och försöker att hålla i sig, berättade mamman för polisen om barnets kamp i det ögonblicket.

"Du har dödat vårt barn"

Mamman förstod att pappan skulle släppa taget om dottern och hon klarade inte av att titta utan tittade bort. När hon lyfte upp blicken igen var dottern borta. Nere på betongavsatsen låg den lilla kroppen orörlig.

– Du har dödat vårt barn, skrek mamman på maken.

Då kom de första poliserna till platsen.

En hysteriskt ledsen mamma, en hotfull pappa och en bebis som låg ensam och svårt skadad på botten i en tom kraftverksdamm – det var synen som mötte dem.

"Allt som kretsar i huvudet är barnet, barnet och barnet", skrev en polis i en rapport efter händelsen om vad det var för tankar som snurrade i huvudet.

LÄS MER: Mamman: "Mitt barn – döda henne inte"

ANNONS

"Jag inte kan låta barnet dö där ensam"

Med hjälp av pepparspray och en batong fick några av poliserna kontroll på mannen. Andra stöttade mamman och en tredje grupp påbörjade räddningsinsatsen av den lilla flickan. Men det var inte helt lätt. Området där flickan befann sig är omringat av staket, taggtråd, murar, branta betongväggar och livsfarligt vatten.

En polis skrev i sin rapport: "Det är otroligt högt och barnet ser så otroligt ensamt ut och miljön är hemsk". Han fortsatte: "Min känsla är att jag inte kan låta barnet dö där ensam".

Han bestämde sig därför att kasta sig i vattnet och simmade till den avsats där flickan låg.

Och efter en kamp i vattnet var han framme: "Jag lägger mig bredvid flickan och tar tag i hennes hand". Han skrev om hur allvarliga hennes skador var. Han försökte också göra allt han kunde för att rädda henne: "Flickans blick är helt stilla och tom, jag vill inte att hon ska dö".

"Snälla överlev"

Till slut lyckades en polishelikopter landa mellan två cementväggar nere i vattnet. Flickan lastades ombord och flögs till sjukhus.

– Snälla överlev, snälla överlev, sa mamman om sina tankar just då.

Flickan överlevde men det är oklart hur händelsen och skadorna påverkar flickan i framtiden.

ANNONS

Pappan åtalades för mordförsök.

– När han släppte henne så gjorde han det för att hon skulle dö, sa Eva Lena Rimér, vice chefsåklagare, när åtalet lämnades in.

LÄS MER: Polisen misstänker: Kastade dottern från kraftverk

Inte tillräckligt psykiskt sjuk

I början av december dömdes pappan till fängelse i tio år för mordförsök på dotter, samt grov misshandel och grovt olaga hot mot mamman.

Men domen överklagades. Åklagaren vill att straffet ska skärpas.

Pappan, som nekar till mordförsök och hävdar att det var grovt vållande till kroppsskada påstår att hans psykiska ohälsa i kombination med mediciner gjorde att han haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande, enligt TT. Han vill därför ha ett lindrigare straff, eller att han döms till rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

Innan tingsrättsdomen kom genomgick pappan en rättspsykiatrisk undersökning. Den visade att mannen inte begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Men på grund av omständigheterna påverkade hans ohälsa straffet i mildrande riktning.

Hovrätten skärper straffet

På fredagen kom hovrättens dom. De skärper straffet och dömer pappan till fängelse i 12 år. Hovrätten skriver att de, liksom tingsrätten, kommit fram till att det är "ställt utom rimligt tvivel att pappan avsiktligen försökt döda sin dotter".

Hovrätten dömer pappan till att betala 150 000 kronor i skadestånd till dottern.

ANNONS

Hovrätten anser dock att misshandeln av mamman inte var grov och ändrar det till misshandel av normalgraden.

Hovrätten skriver att pappan "visat mycket stor hänsynslöshet". Om brottet hade fullbordats hade han straffvärdet varit 16 års fängelse. De anser att "det förhållande att brottet inte har fullbordats bör endast medföra en begränsad reduktion av straffvärdet".

Även hovrätten anser att mannens psykiska ohälsa minskar straffvärdet något, men inte lika mycket som tingsrätten ansåg.

ANNONS