Kokain har blivit en viktig inkomstkälla för kriminella gäng. Bilden är arrangerad.
Kokain har blivit en viktig inkomstkälla för kriminella gäng. Bilden är arrangerad. Bild: Claudio Bresciani / TT

Kamp mot kokainet ska skärpas

Kokain är en växande inkomstkälla för kriminella gäng. Nu vill regeringen att mer görs för att stoppa smugglingen från Sydamerika.

ANNONS

– Arbetet mot gängkriminella i Sverige kan inte bara ha fokus på vad som händer här hemma. Vi måste bryta narkotikans väg till Europa och Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Han höll på onsdagen ett digitalt "uppstartsmöte" med flera svenska ambassaderna i Sydamerika och med den nordiske polissambandsmannen i Bogotá, Colombia.

På mötet rapporterades, enligt Damberg, bland annat om att pandemin slagit hårt mot Sydamerika, med ökad fattigdom och mer instabila samhällen som följd.

– Men också hur kokainproduktionen ökar till kanske aldrig skådade nivåer, säger inrikesministern.

Det gäller framförallt Colombia.

Har växt

På mötet diskuterades också vad mer som kan göras för att minska kokainsmugglingen från Sydamerika.

ANNONS

– Det vi ser har växt väldigt mycket på senare år i Sverige och som gängen i allt större utsträckning får in pengar på, är kokainförsäljningen, säger Damberg.

Han hoppas efter pandemin kunna resa till Sydamerika och aktuella länder för att se vad som görs och kan göras mot kokainsmugglingen. Svensk polis vill gärna se att två samarbetsavtal med Colombia och Brasilien kommer på plats. Avtal har tagits fram, men de har inte undertecknats av de två sydamerikanska länderna.

Damberg uppger att Sverige har en lång tradition av polissamarbete med Colombia. Sverige har till exempel hjälpt colombiansk polis att utveckla arbetsmetoder.

– Men det har inte varit prioriterat för den colombianska regeringen så här långt att teckna ett nytt polisavtal. Det tror vi är nästa steg för att utveckla samarbetet, säger inrikesminister.

Via stora hamnar

Polissamarbete med Brasilien har inte varit lika prioriterat, men Damberg uppger att alltmer av narkotikasmugglingen sker via det landet.

– Vi ser gärna att vi fördjupar polissamarbetet med Brasilien, säger han.

Enligt Damberg innebär sådana samarbetsavtal att det underlättar kontakter både på den polisiära och den politiska nivån.

Den svenska regeringen vill också att EU samordnar EU-ländernas polis mer i kampen mot narkotikasmuggling, framförallt via Europol och Eurojust.

ANNONS

– Mycket av knarket kommer via Europas stora hamnar i Spanien och Nederländerna, säger Damberg.

Peter Wallberg/TT

ANNONS