Kamp mot klockan när oljan sprider sig

Det grundstötta fartyget Marco Polo utanför Blekingekusten har släppt ut olja över ett fem kilometer långt område – nu har en kamp mot klockan inletts.
– Vi försöker stoppa den olja vi kan, för det är mycket krångligare och dyrare att sanera stränder, säger Erik Svensson, Kustbevakningen.

ANNONS
|

Olja har nått land längs kustremsan mellan Lörby Kladd och Hörvik i Sölvesborgs kommun. Ett 50-tal personer förbereder saneringsinsatsen på land, som leds av kommunen. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt länsstyrelsen bistår.

På måndagsförmiddagen hölls en presskonferens där bland annat Kustbevakningens överinspektör Erik Svensson deltog. Han summerade läget:

– Fartyget har gått på grund, förflyttat sig, och sedan ställt sig rejält på grund på ett annat ställe. Vi har läckage i bälte på omkring 5 kilometer som på sina ställen har gått ända in till kusten. Vi försöker stoppa den olja vi kan, för det är mycket krångligare och dyrare att sanera stränder. Och vi vill absolut inte ha någon olja i den fina naturen som vi har här.

ANNONS

Erik Svensson säger också att fartyget nu undersöks för en eventuell bärgning.

Allmänheten uppmanas hålla sig undan

Nu pågår arbete med att suga och samt begränsa oljan så gott det går. Och det är en kamp mot klockan, för under tisdagen väntas hårda vindar och regn, vilket försvårar arbetet.

Chefen för Sölvesborgs krisstab, Anders Borgman, säger att man begärt in förstärkning, och att frivilliga som vill hjälpa till kan anmäla sig via kommunens hemsida. Samtidigt uppmanas allmänheten att inte röra sig i området.

Larmet om grundstötningen kom klockan 06.25 på söndagen. Marco Polo var på väg från Trelleborg till Karlshamn för att sedan fortsätta till Klaipeda i Litauen. All personal och passagerare på fartyget är sedan tidigare evakuerade.

– Vi blir återigen påminda om Blekings utsatta läge när vi ser en sån här sak, säger Peter Ryman, försvarsdirektör på Länsstyrelsen i Blekinge.

Kustbevakningen har inlett en förundersökning om brott mot sjölagen i samband med olyckan.

Fakta: Marco Polos grundstötning

Larmet om att Marco Polo gått på grund kom 06.25 på söndagsmorgonen.

Passagerarfärjan var på väg från Trelleborg till Karlshamn.

Grundstötningen skedde i Pukaviksbukten i vattnet mellan Stilleryd och Hörvik.

Ombord fanns 41 passagerare och 29 besättningsmedlemmar.

LÄS MER:Nytt oljeutsläpp upptäckt vid grundstött färja

ANNONS