Källa bakom anklagelser mot Ahlin träder fram

Urban Ahlin (S) har hamnat under lupp efter anonyma anklagelser om dålig ledarstil, härskarteknik och tidigare sextrakasserier gentemot en kvinnlig medarbetare. Nu träder en tidigare anonym källa – Mona Sahlins tidigare pressekreterare – fram i Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Innan jul vittnade 30 personer anonymt i Dagens Nyheter om härskartekniker och aggressivitet, framförallt gentemot yngre kvinnor. En kvinnlig medarbetare har även framfört anklagelser om sexuella trakasserier, något som anmäldes till partiet redan 2008.

Sex-sms

Cecilia Eklund, dåvarande pressekreterare åt Mona Sahlin, säger sig både ha tagit del av kvinnans berättelser om Urban Ahlins beteende samt de sex-sms som han uppges ha skickat till kvinnan.

- Det var tydliga sexuella anspelningar. Jag satt med henne när hon bröt ihop och fick höra alla berättelser. Jag gick till dåvarande biträdande partisekreterare Stefan Stern och sa att det här borde man polisanmäla. Då fick jag höra att det inte var aktuellt för att det skulle skada partiet. Jag ångrar att jag inte stod på mig, säger Cecilia Eklund nu till Dagens Nyheter.

ANNONS

"Inte hanterats alls"

Frågan om Ahlins förehavanden under 2008 utreddes av partiet för sju år sedan, och ledde då till att Ahlin fick en reprimand. Urban Ahlin har hela tiden själv nekat till anklagelserna liksom att reprimanden skulle handla om sexuella trakasserier. Han säger sig inte heller ha skickat några sex-sms.

- Det kan inte existera några sex-sms för jag har aldrig någonsin skickat ett enda sex-sms till någon person, har Ahlin tidigare sagt till TT.

Partiet har tillsatt en extern utredning av händelserna, och för några dagar sedan meddelade Socialdemokraterna att man anlitat en advokatbyrå med anledning av anklagelserna.

Cecilia Eklund är dock kritisk till partiets agerande, som hon anser är otillräckligt. I samma veva säger hon till DN att flera av de socialdemokratiska män som hon själv blivit utsatt av genom åren fortfarande är aktiva inom partiet.

- Det har inte hanterats alls. Fastän det hade kunnat hanteras. Det är därför jag tycker att det är viktigt att det blir en kulturförändring och att man går till botten med det här, inte försöker sopa det under mattan.

ANNONS

TT

Fakta: Stormen kring Urban Ahlin

• I en artikel som DN publicerade innan jul riktades stark kritik mot Urban Ahlin. 30 personer vittnade i artikeln om att han ska utöva härskartekniker, och en kvinna anklagar honom för sexuella trakasserier 2008.

• De nya anklagelserna mot Urban Ahlin i samband med hans uppdrag som talman i riksdagen handlar om bufflig ledarstil. Hans partikollega Anders Ygeman har tagit initiativ till att, i samråd med gruppledare från övriga riksdagspartier, tillsätta en oberoende utredning om Ahlins roll som talman.

• Socialdemokraterna har anlitat en fristående konsult som vem som helst kan vända sig till med uppgifter som rör trakasserier, samt anlitat en advokatbyrå.

• Urban Ahlin har hela tiden själv nekat till anklagelserna. Vad gäller anklagelser om hans ledarstil i riksdagen har han själv efterfrågat en utredning.

• Han har samtidigt meddelat att han inte kandiderar till kommande val i riksdagen.

ANNONS