Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Försäljningen av värktabletter har ökat i spåren av coronaviruset. Bild: Jessica Gow/TT
Försäljningen av värktabletter har ökat i spåren av coronaviruset. Bild: Jessica Gow/TT

Kö utanför apotek – svenskarna bunkrar

En rusning efter värktabletter och handsprit. Oroliga svenskar bunkrar apoteksvaror av oro inför coronaviruset, vilket leder till varubrist hos apoteken. Men enligt Läkemedelsverket är tillgången på läkemedel god i Sverige.

Hyllorna för munskydd och handsprit gapar tomma på många svenska apotek. Försäljningen har rusat och hos flera apotek har det varit brist hos leverantörerna, vilket har gjort att man inte kunnat köpa in nytt när oroliga svenskar köpt upp lagret.

– Vi fick information om att vi hade haft kö till några av våra apotek under gårdagen, det hör inte till vanligheten. Folk är generellt rädda för coronaviruset, de vill vara förberedda och ha allt de kan tänkas behöva hemma, i och med det ser vi ett ökat köptryck på vissa produkter, säger Anna Bergstedt, kommunikationsansvarig på Apoteksgruppen.

TT har talat med flera apotekskedjor som vittnar om att trycket är ovanligt högt.

– Vi har märkt att kunderna även har börjat bunkra värktabletter, febertermometrar och andra vanliga förkylningsprodukter. I februari är det normalt hög åtgång, men vi ser en extra hög åtgång på grund av coronaviruset, säger Linda Wakeham, presschef på Kronans Apotek.

Dubblad försäljning

Just frågan om hur tillgången på läkemedel påverkas när produktionen i Kina begränsas på grund av viruset har lyfts de senaste dagarna. Ungefär hälften av de aktiva substanser som ingår i många viktiga läkemedel tillverkas där.

Linda Wakeham ser däremot ingen risk för att det blir samma brist på värktabletter som på andra varor.

– Nej, inte på kort sikt. Vi får se på lång sikt, vi har inte så mycket insyn i vilka substanser som produceras i Kina utan det vet Läkemedelsverket.

Inte heller på Apoteket ser man någon brist på värktabletter kopplat till coronaviruset, däremot en högre försäljning – både av värktabletter och generellt.

– Försäljningen på exempelvis handsprit är i princip fördubblad jämfört med förra året. Det som är helt slut är enkla munskydd, men de är inte gjorda för att skydda mot virussmitta alls utan för att den som har på sig det inte ska smitta andra. Vi vill ha det hemma så att folk kan köpa dem, men vi vill att man köper dem av rätt skäl, säger Magnus Frisk, pressansvarig på Apoteket.

Köpbegränsning

Flera apotek har infört en köpbegränsning för att lagren av handsprit ska räcka längre.

– Man får max handla två stora flaskor på 500 milliliter och tre små flaskor samtidigt. Flera i branschen har infört den begränsningen, säger Magnus Frisk på Apoteket.

Men Läkemedelsverket har till dags dato inte fått några signaler på att restnoteringarna har ökat på grund av coronaviruset. Det säger Johan Andersson, enhetschef på enheten för läkemedel i användning på myndigheten.

– Tillgången i Sverige är för tillfället generellt inte påverkad. Vi har i dagsläget inte fått in någon restanmälan på grund av coronaviruset, varken i Sverige eller i Europa. Däremot ser vi en risk på sikt på grund av de störningar som viruset medfört i leveranskedjan. Men hur stor eller i vilken omfattning det kan bli går inte att spekulera i, det finns för mycket osäkerhet, säger han.

Alice Nordevik/TT

Det är främst handsprit och ansiktsmasker som sålt slut på apoteken, men flera kedjor väntar nya leveranser i mars.

På till exempel Lloyds Apotek har försäljningen av handsprit ökat med 600 procent och munskydd med 200 procent jämfört med föregående år.

Flera apotek har även sett en ökad efterfrågan på värktabletter och handtvål.

Läkemedelsverket ser dock i nuläget inga signaler på brist på läkemedel.