Jason ”Timbuktu” Diakité, Lisa Bjurwald och Lill Lindfors har alla suttit i styrelsen för Teskedsorden. Lisa Bjurwald berättar att bilden man som styrelseledamot har fått en putsad bild av hur verksamheten, där flera medarbetare vittnar om stora arbetsmiljöproblem, fungerar.
Jason ”Timbuktu” Diakité, Lisa Bjurwald och Lill Lindfors har alla suttit i styrelsen för Teskedsorden. Lisa Bjurwald berättar att bilden man som styrelseledamot har fått en putsad bild av hur verksamheten, där flera medarbetare vittnar om stora arbetsmiljöproblem, fungerar. Bild: Fredrik Sandberg/Carl-Olof Zimmerman/Claudio Bresciani

Kändisstiftelsen i konkurs – nu berättar personalen om de stora problemen

I slutet av april gick stiftelsen Teskedsorden, med bland andra Timbuktu och Lill Lindfors i styrelsen, plötsligt i konkurs. Nu kan GP avslöja att organisationen under flera år präglades av stora arbetsmiljöproblem – och att flera medarbetare slagit larm.
– Det var tyvärr väntat att det skulle gå såhär. Det finns inget företag som går bra i längden när så många anställda slutar och mår dåligt, säger Lisa Bjurwald som både varit anställd och suttit i styrelsen.

ANNONS
|

”Om du ser en eldsvåda, fly inte. Skriv inte en insändare till tidningen där du kräver att gärningsmannen straffas. Ta en hink och ös vatten på elden! Har du ingen hink? Ta ett glas! Inget glas? Ta en tesked. Kanske är ni många nog att släcka.”

Så skrev den israeliska författaren Amos Oz i sin bok ”Hur man botar en fanatiker” som gavs ut 2006. Sensmoralen var att om alla bidrar med en liten insats så går det att släcka den eld som symboliserar fanatismen i världen.

Orden inspirerade samma år tidningen Vi till grundandet av stiftelsen Teskedsorden med det uttalade syftet att arbeta för att skapa ett rättvist samhälle där allas rättigheter respekteras – oavsett etnicitet, kön, sexualitet eller funktionalitet. Genom olika projekt, utbildningar och opinionsbildning skulle den icke-vinstdrivande organisationen arbeta för att öka respekten människor emellan, som de själva skriver på sin hemsida.

ANNONS

De har även delat ut årliga stipendier på tiotusentals kronor – som bland annat har gått till dirigenten Gustavo Dudamel från Göteborgs symfoniker, journalisterna Patrik Lundberg och Niklas Orrenius, musikerna Ale Möller och Jason ”Timbuktu” Diakité.

Jason ”Timbuktu” Diakité.
Jason ”Timbuktu” Diakité. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Den sistnämnde har också suttit i styrelsen under de senaste åren, tillsammans med exempelvis artistkollegan Lill Lindfors. Tidigare har även Lars Leijonborg, före detta partiledare för Folkpartiet liberalerna, och Margot Wallström, socialdemokratisk utrikesminister fram till 2019, varit ledamöter, medan bokförläggaren Sigrid Rausing har varit hedersledamot.

Lill Lindfors.
Lill Lindfors. Bild: Claudio Bresciani/TT

Pandemin anges som konkursorsak

Men i slutet av april ansökte stiftelsen plötsligt om konkurs. Det trots att Teskedsordens generalsekreterare bara några veckor tidigare hade medverkat i en intervju där hon lovordade organisationens interna arbete.

Enligt styrelseordföranden var det coronavirusets effekter som låg bakom beslutet:

– Under det senaste året har Teskedsorden kämpat i motvind och drabbats hårt ekonomiskt av pandemin. Därför valde styrelsen för Teskedsorden att besluta att stiftelsen ska avvecklas. Det är med stor sorg som Teskedsorden har valt den vägen, men det har blivit ohållbart att inte ha en trygg långsiktig finansiering, uppger Camilla Nagler till branschorganisationen Giva Sverige.

Efter beskedet har stiftelsens hemsida samt alla konton på sociala medier stängts ner tillsammans med kontoret på Södermalm i Stockholm.

ANNONS

Tidigare anställd: konkursen "helt väntad”

Men enligt flera källor som GP pratat med var konkursen en logisk fortsättning på de interna problem som organisationen har haft under de senaste åren.

Trots att Teskedsorden utåt jobbade mot diskriminering berättar flera tidigare anställda om att tonläget internt var ett helt annat med stora arbetsmiljöbrister och personal som behandlades illa och slutade.

Lisa Bjurwald.
Lisa Bjurwald. Bild: Carl-Olof Zimmerman/ TT

– Det var tyvärr väntat att det skulle gå såhär. Det finns inget företag som går bra i längden när så många anställda slutar och mår dåligt, säger journalisten och författaren Lisa Bjurwald som lämnade tjänsten som kommunikationschef på Teskedsorden i början av 2020.

Hon efterträddes av Jiang Millington som kommenterade konkursbeskedet på Twitter: ”Stiftelsen Teskedsorden har begärt sig själva i konkurs. En organisation med ryggrad står för den sits man har satt sig i och skyller inte på sina medarbetare, som arbetat halvt ihjäl sig för att leverera utan att få rätt förutsättningar.”

Personalen varnade för haveri

I slutet av förra sommaren skrev de båda, tillsammans med ytterligare två tidigare medarbetare, under ett brev som skickades till styrelsen där de berättade om en rad missförhållanden. Informationen uppgavs vara insamlad från drygt 15 medarbetare som varit anställda de senaste åren. De flesta av dem ska dock till slut ha avstått från att skriva under brevet i rädsla för repressalier.

ANNONS

I brevet ombads styrelsen att ingripa mot vad som kallas ett destruktivt ledarskap, en orimlig arbetsbelastning och repressalier mot personalen.

Man skriver att cheferna styr genom ”skuldbeläggande, utskällningar, bortförklaringar, utfrysning och exkluderande av personal som protesterar.”

Det står även att Teskedsorden sedan flera år tillbaka har haft stora problem med arbetsmiljön orsakad av organisatoriska brister och dåligt ledarskap och varnar för följderna: ”Under det senaste dryga året har åtta personer sagts upp eller sagt upp sig, på ett kansli med sex till sju anställda. Görs inget snarast kommer Teskedsordens kansli att vara utan personal och hela organisationen haverera”, står det.

– Vi flaggade för att personalrotationen var onormalt hög. Folk mådde dåligt, och rent krasst var det inte bra ekonomiskt heller – så fort någon blir utmobbad eller får nog och lämnar av andra skäl måste man ju rekrytera och lära upp någon ny. I varje sådant glapp förlorar man jättemycket, säger Lisa Bjurwald.

Utredning påvisade stress och ohälsa

I brevet ställer man sig också frågande till att organisationen kraftigt ska ha ändrat sin inriktning. Att nå fram till privata givare ska ha förbisetts till förmån för mer lukrativa företagssamarbeten. Anställda säger att de har uppmanats att prioritera projekt och ansökningar som gav höga intäkter framför sådant som hade att göra med stiftelsens egentliga syfte och innehåll.

ANNONS

Brevet ledde till att styrelsen tillsatte en extern utredning, vars rapport GP tagit del av. Arbetsmiljökonsulten skriver där att hennes bedömning är att ”Teskedsorden utgör en arbetsplats där människor känner sig otillräckliga och osäkra. Flera har arbetsuppgifter som de saknar kompetens för som i sin tur kan skapa stress och ohälsa.”

Hon skriver också att hon har ombett alla medarbetare som hon träffat att rita upp organisationen på ett papper, men att ingen bild var den andra lik. Konsulten föreslår att ledningskulturen bör ändras och delaktigheten öka, och att de bör ta hjälp av någon utifrån som åläggs ansvar som bärare av förändringsarbete.

Men enligt GP:s källor hände det ingenting innan konkursen var ett faktum.

Annan bild gavs till styrelsen

Både före och efter Lisa Bjurwald anställdes som kommunikationschef satt hon även i styrelsen – en position hon lämnade under våren 2020. Hon säger att bilden hon fick av organisationen därifrån var en helt annan än vad hon upplevde som anställd.

– När man sitter i styrelsen är det fyra möten om året där man käkar lunch i två timmar. Det är verkligen en putsad bild som man får då. Visst tycker man att det är konstigt när man får höra att tre personer har slutat på tre månader. Men vad ska man göra som styrelseledamot? Alla hade lika dålig insyn som jag. Och ledningens förklaringar var alltid övertygande.

ANNONS
Teskedsordens logga.
Teskedsordens logga. Bild: teskedsorden.se

Vad exakt som har gått fel, och hur stor del arbetsmiljön har i konkursen, har hon svårt att sätta fingret på. Men hon pekar bland annat på att styrelsens sammansättning förändrats de senaste åren efter att flera viktiga personer lämnat.

– Vi var flera nejsägare i styrelsen tidigare som kunde ställa kritiska frågor. Det var ett mycket sundare klimat.

"Har sjabblat bort det”

Lisa Bjurwald känner sorg över att stiftelsen inte längre finns.

– Teskedsorden har så mycket goodwill, så gott renommé och har fått så mycket pengar för projekt. Framför allt har man haft väldigt engagerad och kunnig personal. Det är synd att man inte har värnat om det. Man har haft alla möjligheter att göra något bra av det, men man har helt sjabblat bort det, säger hon.

Efter konkursbeskedet fråntog även Svensk insamlingskontroll Teskedsorden rätten att använda sina 90-konton, varifrån de har fått en stor del av sina intäkter. Under de senaste åren har de samlat ihop knappt 7,5 miljoner kronor årligen – hälften har varit gåvor medan den andra hälften var bidrag från bland annat Allmänna arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Konkursförvaltaren Erik Hellström på Ackordscentralen vill ännu inte uttala sig om orsakerna till konkursen när GP pratar med honom. Först i början av sommaren kommer han att kunna redovisa hur stiftelsens tillgångar och skulder ser ut, säger han. Utredningen väntas sedan vara klar i sin helhet i höst.

ANNONS

Styrelseordförande Camilla Nagler skriver i ett sms till GP att hon inte vill kommentera varken arbetsmiljön eller konkursen: ”Teskedsorden har drabbats hårt av pandemin och vi svarar inte på interna frågor externt. För vidare frågor angående konkursen kan du kontakta Erik Hellström på Ackordscentralen. MVH.”

GP har sökt Jason Diakité utan framgång. Lill Lindfors vill inte kommentera.

LÄS MER:Pengar för att söka efter Wilma uppges ha gått in i privat bolag

LÄS MER:Sökorganisationen Fikk får bonus för uppmärksamhet i media

LÄS MER:Missing Peoples hemliga sponsoravtal misslyckades

FAKTA: Teskedsorden

Teskedsorden grundades 2006 inspirerat av den israeliske författaren Amos Oz bok ”Hur man botar en fanatiker”. Initiativtagare var Oz svenske förläggaren Camilla Nagler och tidskriften Vi.

Syftet har varit att arbeta mot rasism och diskriminering genom genom bland annat kulturprojekt riktade till barn och ungdomar i skolan. Stiftelsen var icke-vinstdrivande och finansierades genom stöd från företag, stiftelser och privatpersoner.

Under de senaste åren har de samlat ihop knappt 7,5 miljoner kronor årligen – hälften har varit gåvor medan den andra hälften var bidrag från bland annat Allmänna arvsfonden och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Flera kända personer har suttit i styrelsen genom åren. Artisterna Jason ”Timbuktu” Diakité och Lill Lindfors var med under de sista åren. Tidigare har även Lars Leijonborg, före detta partiledare för Folkpartiet och Margot Wallström, socialdemokratisk utrikesminister fram till 2019, varit ledamöter. Bokförläggaren Sigrid Rausing har varit hedersledamot.

I april 2021 ansökte de om konkurs.

Källa: Teskedsorden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS