Justitieministern höll pressträff om säkerhetsläget

Kallade till pressträff rörande det försämrade säkerhetsläget i Sverige.

ANNONS
|

Under pressträffen berättade justitieministern om direktiven som regeringen satt upp för utredning om översyn av ordningslagen. Direktiven ska omfatta analyser av grundlagen, lämna förslag som innebär att Sveriges säkerhet kan beaktas vid prövning av ordningslagen och se över förutsättningarna att neka tillstånd.

Utredningen är tänkt att ledas Brottsförebyggande rådets (Brå) generaldirektör Mattias Larsson och ska biträdas av en parlamentarisk referensgrupp med representanter från samtliga riksdagspartier. Utredningen ska vara klar 1 juli 2024.

TV4 frågar justitieministern om det satta datumet med hänsyn till det rådande säkerhetsläget ligger långt fram i tiden.

– Det är en avvägningsfråga. Vi har identifierat en sårbarhet och ser exempel på det. Vår utgångspunkt är att man måste arbeta långsiktigt med den här typen av frågor, säger Gunnar Strömmer.

ANNONS

Svenska Dagbladet frågade justitieministern om regeringen kan gå utländska krafter som är ute efter begränsningar rörande koranbränningar till mötes.

– Man ska ta den invändningen på allvar. Utgångspunkten för regeringen är svenska intressen och skydd för svenska medborgare, säger Grunnar Strömmer.

Text uppdateras.

ANNONS