Juno Blom: Liberalerna ingen "dörrmatta" för S

Liberalerna fortsätter diskussionen om när det kan vara dags att lämna januariavtalet med regeringen inför valet nästa år.
Men det som liknade ett ultimatum till statsministern från partiledaren Nyamko Sabuni om migration var nödvändigt, enligt partisekreteraren Juno Blom.

ANNONS
|

– Det är klart att vi tydligt måste signalera, det har varit viktigt när vi har jobbat med las-frågan och det visade sig ju sedan att det landade i ett bra beslut, vi är ingen dörrmatta åt någon annan, säger Juno Blom efter fredagens extrainkallade heldagsmöte med partistyrelsen och riksdagsgruppen.

– Vi tar upp det vi tror på, vi har integritet och tydlighet. Det kommer vi att fortsätta med.

Inget beslutsmöte

Juno Blom tonar ner allt tal om att fredagens möte skulle vara avgörande för vad som händer härnäst.

– Vi har haft ett bra och konstruktivt möte, säger hon och betonar att det inte var ett beslutsmöte och att inga beslut heller togs.

ANNONS

Partiet sliter med låga opinionssiffror, partiledarens ställning är inte oomtvistad och frågan om och när i så fall L ska hoppa av januariavtalet med regeringen river i leden. Partiet är kluvet. Ska det ske före eller efter att ha förhandlat fram budgeten för 2022 med regeringen och C. Eller ska det ske längre inpå valet i september nästa år?

– Vi har fler möten inplanerade, säger Blom och tillägger att det som nu sker är något som partiledaren Nyamko Sabuni inledde i december, det vill säga förberedelser för vägval inför riksdagsvalet nästa år.

– Vi har lovat väljarna ett svar i god tid före valet 2022.

Det extrainkallade mötet var resultatet av ett flera timmar långt möte i riksdagsgruppen tidigare i veckan med anledning av partiledaren Nyamko Sabunis hot om att lämna januariavtalet om regeringen går vidare med sina migrationspolitiska förslag.

Inte skäl

Partiet är överens om att regeringens förslag om lättade regler beträffande humanitär grund för uppehållstillstånd är för långtgående. Men flera liberaler har reagerat mot att det skulle vara skäl för att lämna januariavtalet. En del har hävdar att det heller inte förankrades i förväg.

Blom utgår ifrån att Socialdemokraterna inte kommer att lägga fram en proposition som följer det migrationsförslag de skickade ut på remiss ihop med Miljöpartiet.

ANNONS

– Jag är övertygad om att nu kommer Socialdemokraterna att titta på det här och förstå att det inte är okej att göra på det viset.

Motsättningarna i partiet ligger i öppen dager. Debattartiklar med ett hundratal partimedlemmar för, respektive emot, januarisamarbetet har avlöst varandra.

Gruppledaren i riksdagen, Johan Pehrson, sade till TT i onsdags att det handlar om vägvalet framåt och att hitta ett "snyggt sätt" att avsluta samarbetet.

Väcker grundfrågan

Men egentligen handlar det om att återuppväcka frågan som partiet tog ställning till när man släppte fram Stefan Löfvens regering. Då ansåg två tredjedelar av partiets partiråd att det var bättre än att låta Ulf Kristersson bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Den grundfrågan splittrar fortfarande Liberalerna, där partiledningen företräder den förlorande tredjedelen i partirådet.

Skulle de fortsatt vara i minoritet i partiet, väcks förr eller senare frågan om huruvida Nyamko Sabuni kan fortsätta att leda partiet.

– Nyamko Sabuni har ett starkt förtroende i partiet, bland medlemmar och förtroendevalda i partistyrelse och riksdagsgruppen, säger Juno Blom.

TT har sökt flera av dem som deltog i mötet, men ingen vill kommentera.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

ANNONS