Julbelysning inget att snåla med

ANNONS
|

Det har branschorganisationen Svensk Energi räknat ut eftersom det är en av de vanligaste frågor som ställs till organisationen så här i jultider.

Svensken har i genomsnitt tre elljusstakar, två adventsstjärnor och en elljusslinga tända under december. Med ledlampor kostar det inte mer än tre kronor att ha dem tända hela december. Och med tanke på att en familj på fyra personer i snitt lägger 6000 kronor på julmat och julklappar så är elbelysningen inget att snåla med eller ha dåligt samvete för, anser Svensk Energi.

Organisationen har också frågat vad folk tror att elbelysningen kostar i juletid. Och det visar sig att de flesta kraftigt överskattar kostnaderna.

ANNONS

–Faktum är att det inte ens kostar tio öre att ha en adventsljusstake med ledlampor tända dygnet runt i en vecka, säger Malin Thorsén på Svensk Energi.

–De vi frågat tror i genomsnitt att det kostar hela tio kronor trots att många har julbelysning som helt eller delvis består av ledlampor.

Majoriteten av svenskarna i Svensk Energis undersökning gillar julbelysning och en tredjedel skulle gärna se att den satt uppe hela vintern.

ANNONS