Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jubel hos SD när högerblocket går om: ”Förhandlingar börjar imorgon”

Sverigedemokraterna ser ut att växa och bli Sveriges näst största parti. Samtidigt visar preliminära siffror att högerblocket har en knapp ledning över de röd-gröna.
– Vi ville bli störst i högerblocket och få till regeringsskifte, och nu ser bägge faktiskt ut att vara inom räckhåll, säger riksdagsledamoten Mattias Karlsson.

Från en svettig källarlokal på Gärdet i Stockholm till Elite Hotel vid Nacka Strand. Sverigedemokraternas resa från dryga 5 procent i riksdagen 2010 till kanske Sveriges näst största parti med omkring 20 procent av rösterna 2022 manifesteras inte minst i valet av valvaka-lokal.

Då skrålade gästerna ”Jimmie Åkesson – shalalala-la!” när partiet bröt riksdagsspärren. Även ikväll, tolv år senare, skrålades samma visa när en rejält segerrusig Jimmie Åkesson äntrade scenen strax efter midnatt.

– Just nu är vi Sveriges näst största parti. Ser ut att bli så också. Så häftigt. Tänker inte säga något mer än att det ser riktigt jäkla roligt ut. Men, det ändras hela tiden. Det kan ändras på onsdag. Det vi vet är att vi inte kommer veta i natt. Det vi vet nu är att vi gjort ett fantastiskt val. Nu är vi där.

Vid halv ett på natten hade SD preliminärt 20,7 procent av rösterna. Trots att alla röster inte räknats ännu – och utlandsrösterna beräknas vara klarräknade först på onsdag – drog partiledaren igång ett så kallat ”segertåg” runt om i lokalen, innan han och stabschefen Linus Bylund skålade i Carlsberg Export och champagne till dansbandsmusik.

– Jimmie sa att vi skulle vara kvar här och festa i två, tre timmar. Men de stänger ju här klockan ett, så vi får se, säger Linus Bylund till GP.

När vi talades vid tidigare under kvällen var du inte lika positiv som nu?

– Nej, nu ser det helt klart bättre ut. Men vi ska ändå komma ihåg att det är mycket kvar. Men visst, det ser mycket, mycket bättre ut nu.

Valresultatet gav blandade känslor

När TV4:s och SVT:s tidiga vallokalsundersökningen presenterades såg det ut som att SD skulle bli Sveriges näst största parti – samtidigt som Magdalena Anderssons rödgröna block skulle få flest mandat i riksdagen.

Trots det var stämningen god. När Nic Borgens hit ”We are all the winners” spelades ur högtalarna festade många Sverigedemokrater som om valet var vunnet. Flera partitoppar såg desto mer bekymrade ut.

– Känslan är tudelad. Om de två villkoren för framgång är att vi ökar och går om Moderaterna samt att vårt regeringsunderlag blir störst måste i alla fall ett av de villkoren uppnås ikväll. Annars är det riktigt dåligt. Men det ser inte ut att bli gravöl ikväll i alla fall, sa Sverigedemokraternas stabschef Linus Bylund då.

Stämningen vreds upp ytterligare under kvällen. I väntan på Jimmie Åkessons tal spelade DJ:en för kvällen idel svenska hits för att hålla uppe stämningen. Bäst drag blev det under Magnus Uggla ”Kung i baren”, då Sannfinländarnas partiordförande Rikka Purra tog sig en svängom med hennes partisekreterare Arto Luukkanen, viftandes med SD-vimplar.

När klockan närmade sig 23 hade Ulf Kristerssons (M) högerblock gått om det rödgröna blocket. När SVT presenterade Valmyndighetens siffror strax efter att hälften av rösterna räknats hade Ulf Kristerssons (M) block samlat ihop 48,8 procent av rösterna mot Magdalena Anderssons (S) blocks 49,7 procent.

SD:s före detta gruppledare i riksdagen och vikarierande partiledare, Mattias Karlsson, var uppenbart nöjd med omsvängningen.

– Jag är gladare nu, det var inte lika kul i början. Detta är en fantastiskt möjlighet. Vi ville bli störst i högerblocket och få till regeringsskifte, och nu ser bägge faktiskt ut att vara inom räckhåll. Det är nästan svårt att ta in.

Hur kommer regeringsförhandlingarna se ut efter ikväll, om resultatet står sig?

– Det kommer att intensifieras såklart. Vi har redan en tät dialog, i synnerhet med KD och M.

Framåt midnatt hade flera partiledare hållit sina valtal. De tre största partierna, S, SD och M:s partiledare lös dock med sin frånvaro. Under intervjun med Mattias Karlsson visade SVT:s siffror ett krympande avstånd mellan blocken, men högerunderlaget hade fortsatt ett mandat i fördel.

Hur säkra är ni på det där sista mandatet?

– Det kan vi inte vara, sista beskedet får vi nog inte förrän onsdag. Men traditionellt brukar utlandsrösterna som räknas sent gå i högerns favör. Vi får följa de sista resultaten nu, och sen kanske till och med ta en öl, säger Mattias Karlsson.

Inför kvällen var partisekreteraren Richard Jomshof nervös. När GP pratar med honom medan han väntar på sin taxi hem har han hunnit lugna ned sig något.

– Nu känns det riktigt bra, fantastiskt. Men nu kommer också pressen att få i genom vår politik.

Hur ändrar detta er position i förhandlingarna med Ulf Kristersson, i och med att ni ser ut att bli det största partiet?

– Det är klart att det ändras något. Men det finns fortfarande tre andra partier vi måste komma överens med. Det handlar inte minst om invandringsfrågan.

Det finns även andra skiljelinjer, exempelvis a-kassa och biståndsfrågan?

– Precis. Biståndet är det inte bara Liberalerna utan även KD vi måste komma överens med. A-kassan, den tror jag att vi kan lösa, säger Richard Jomshof.

Paul Wennerholm och Joel Arvidsson
Paul Wennerholm och Joel Arvidsson

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.