Åke Ortmark har avlidit efter en tids sjukdom. Arkivbild.
Åke Ortmark har avlidit efter en tids sjukdom. Arkivbild.

Journalisten Åke Ortmark är död

Journalisten, författaren och programledaren Åke Ortmark är död. Han avled på torsdagen efter en tids sjukdom och blev 89 år, rapporterar Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Ortmark arbetade över 50 år som journalist och utgjorde tillsammans med Lars Orup och Gustaf Olivecrona de tre O:na som tillsammans med Herbert Söderström anses vara föregångare till den så kallade skjutjärnsjournalistiken.

- Jag anser att han och Gustaf Olivecrona var i en klass för sig. Dessutom är jag väldigt imponerad över de granskande böcker som Åke Ortmark skrev på sin tid, säger K-G Bergström, politisk kommentator på Expressen, till TT.

ANNONS

Bildade skola

Bergström beskriver Åke Ortmark som "en stor förebild".

- Han var en utomordentlig utfrågare av politiker, alltid utomordentligt skicklig och tuff i sina intervjuer med partiledare.

Också tidigare SVT-journalisten Elisabet Höglund ser Ortmark som en förebild.

- Han var en av de stora journalisterna under efterkrigstiden. Han bildade skola, inte bara med de tre O:na i partiledarutfrågningarna, utan också genom sitt stora engagemang, säger hon.

"Kärlek till journalistiken"

Ortmark var även en stor förebild för Höglund privat, berättar hon.

- Vi hade ett väldigt gott förhållande och jag slogs alltid av den oerhörda kärlek han kände till journalistiken och hans vänlighet mot andra människor.

Riksdagsledamoten och tidigare journalisten Lars Adaktusson (KD) efterträdde Ortmark på TV8, där han arbetade under senare delen av sin karriär.

ANNONS

- Mitt bestående minne är att han på ett personligt plan delade med sig av sin erfarenhet och var väldigt uppmuntrande och generös både på ett personligt och kollegialt plan, säger han.

TT

Fakta: Åke Ortmark

Född: 1929.

Började 1958 på Sveriges Radio som politisk och ekonomisk reporter. Blev känd som en påläst och tuff utfrågare av makthavare, bland annat tillsammans med Gustaf Olivecrona och Lars Orup som ett av "de tre O:na" i SR och SVT. Lämnade SVT i slutet av 1980-talet och blev 1997 programledare för pratshowen "O som i Ortmark" på TV8.

Har gett ut flera böcker, bland annat memoarerna "Makten och lögnen – ett liv i televisionens Sverige" från 2013.

Tilldelades Stora journalistpriset 1999.

ANNONS