Försvarsminister Pål Jonson (M) säger i en intervju med Dagens Nyheter att värnpliktiga under utbildning inte kommer att skickas till konflikthärdar utomlands.
Försvarsminister Pål Jonson (M) säger i en intervju med Dagens Nyheter att värnpliktiga under utbildning inte kommer att skickas till konflikthärdar utomlands. Bild: Ali Lorestani/TT

Jonson: Värnpliktiga under utbildning ska inte skickas till krig

Värnpliktiga under utbildning kommer inte att skickas till konflikthärdar utomlands. Det bekräftar Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) för Dagens Nyheter.

ANNONS
|

Det var på måndagen som det stod klart att Turkiets president Recep Tayyip Erdogan nu kommer att gå vidare med att godkänna Sveriges Nato-ansökan.

Ett medlemskap i Nato medför också höjda krav på det svenska totalförsvaret. Men det är ännu oklart exakt hur de svenska värnpliktiga kan komma att påverkas, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi har en utredning som tittar på lagen om totalförsvarsplikt som stipulerar att värnpliktiga ska få användas i försvaret av Sverige. Man får se vilka konsekvenser inträdet har för den lagstiftningen, jag vill inte föregripa några slutsatser, säger Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) till tidningen.

ANNONS

Värnpliktiga under utbildning

Vidare säger försvarsministern att värnpliktiga under utbildning inte kommer att skickas till krigssituationer.

– Det som det i så fall handlar om är krigsplacerad personal. Inte värnpliktiga under utbildning. Men det är just de legala förutsättningarna som utredningen ska titta på.

Försvarsmaktens presschef Therese Fagerstedt säger att det kommer att ta tid innan allt är färdigförhandlat.

– Och när det väl är färdigförhandlat kommer det ta ytterligare tid att implementera. Så jag har svårt att se att de värnpliktiga som rycker in nu kommer påverkas. Vi är själva väldigt nyfikna på exakt vad det här kommer innebära för värnpliktiga, säger hon till tidningen.

Joakim Paasikivi har tidigare sagt till GP att han inte tror att det kommer att bli några större överraskningar när det gäller värnplikten.

– Det Nato ställer krav på är att man ska ha ett tillräckligt nationellt försvar, sade han tidigare i veckan.

LÄS MER:Turkiet godkänner Sveriges Nato-ansökan

LÄS MER:Det här gäller för Sverige som medlem i Nato

LÄS MER:Det här är överenskommelsen mellan Sverige och Turkiet

ANNONS