Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Jomshof (SD) efter kritiserat uttalande om islam: ”Har vantolkats”

SD:s partisekreterare Richard Jomshof kallade islam för en ”avskyvärd ideologi och religion”. Moderaterna, Centerpartiet och Miljöpartiet riktade därefter hård kritik mot Sverigedemokraterna. Nu säger Jomshof att hans uttalande har vantolkats.
– Det är den politiska delen av islam – det vill säga islamismen – jag kritiserar, skriver han i ett inlägg.

Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof kallade islam för en ”avskyvärd ideologi och religion” i SVT-programmet ”Sverige möts”.

På Twitter skrev sedan Björn Söder (SD) att Jomshof pratar klarspråk om islam ”som en avskyvärd religion”, vilket Sverigedemokraternas officiella twitterkonto delade vidare.

Under onsdagseftermiddagen gick Jomshof ut med ett uttalande gällande det han sa i programmet. Han beskriver i ett inlägg på sin Facebook-sida att hans medverkan har vantolkats och orsakat onödiga missförstånd.

Han skriver att den som ser programmet förstår att man diskuterade islam som ideologi och styrelseskick, och att han aldrig var ute efter att ”recensera enskilda individers tro eller religionstillhörighet”.

– Som ateist (möjligtvis agnostiker) har jag starka åsikter om alla religioner, inte minst islam. Men att en enskild individ har en personlig tro är ingenting jag bryr mig om. Som politiker är det därför den politiska delen av islam – det vill säga islamismen – jag kritiserar, skriver Jomshof.

Ulf Kristersson: ”Farlig polarisering”

Innan hans förtydligande hade dock flera toppolitiker kritiserat SD, däribland Moderatledaren Ulf Kristersson, vars parti allt mer kommit att öppna för ett samarbete med SD efter valet.

Han skriver på Facebook att hård kritik mot våldsbejakande extremism och andra former av fundamentalism är berättigad, men att det är avskyvärt att kalla världsreligionen islam för ”avskyvärd”.

”Utöver att det kränker enskilda människor så medverkar det till den farliga polarisering av samhällsklimatet som Sverige redan har alldeles för mycket av.” skriver Kristersson och fortsätter:

”Muslimer i Sverige som bejakar vårt fria och öppna samhälle är en viktig del av vårt land. De är inte ett problem, utan en del av lösningen.”

Annie Lööf kritisk

Även Centerledaren Annie Lööf säger ifrån.

Hon skriver att de inte ens hymlar med sin islamofobi.

”Nu är det inte islamism eller extremism, utan religionen islam. Ett sådant främlingsfientligt populistparti vill inte (C) ska ha inflytande över Sverige.”

Även Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi är kritisk.

”Sverigedemokraterna visar helt öppet sin islamofobi och sin avsky mot en stor del av Sveriges befolkning. Det är helt oacceptabelt. Barn ska inte behöva växa upp i Sverige och mötas av hat, oavsett religion.” skriver hon på Twitter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.