Johanna Möllers knep för att bli fri - som alla misslyckades

Enligt rätten ligger Johanna Möller, 42, bakom morden på två av männen i sitt liv - pappan och maken. Hon försökte även döda sin mamma. Från start och in i det sista hävdade hon sin oskuld och försökte under hela utredningen på sig på knep för att bli friad. Men alla Johanna Möllers trick misslyckades för rätten är övertygad om att hon är skyldig.

ANNONS
|

Johanna Möller drivs av pengar. Enligt åklagarna var det hoppet om miljonerna i livförsäkring som fick henne att mörda sin make sommaren 2015. Men när det misslyckades gav hon sig på föräldrarna i hopp om arvet efter dem, som utredarna uttryckt.

– Vi tror att det huvudsakliga motivet till båda de här grova brotten är ekonomiska, sa kammaråklagare Jessica Wenna i samband med att stämningsansökan lämnades in.

Hon fortsatte:

– Vi kan se att hon var i en situation när hon ville ha mer pengar både 2015 och 2016.

LÄS MER:Johanna Möller skyldig till mord

Priset för ett alibi: 10 000 kronor

Det var också pengar hon tog till i kampen om att bli fri. Inifrån häktet har hon flera gånger blivit påkommen med att försöka skicka brev till yttervärlden - däribland till sina barn.

ANNONS

I ett brev som Johanna Möller skrev till sin dotter försökte hon få hjälp att hitta ett alibi till kvällen då hennes föräldrar attackerades i Arbogasommarstugan.

Ur brevet:

"Ni måste hjälpa mig. Polisen lyssnar inte på mig, de har redan bestämt att jag är skyldig fast jag inte är det. Jag behöver ett alibi för kl 21:40. En person som har sett mig på IcaMaxi då, på parkeringen. Ta NN, hon får 10 000. Om ni tar någon annan säg då till min advokat att hon ska hälsa mig namnet på den personen ex XX, ZZs mamma. Du säger till advokaten, ”Hälsa mamma från XX". Förstår Du? Bråttom!"

För detta var Johanna Möller alltså villig att betala 10 000 kronor.

– Det handlar om att jag är oskyldig och jag har panik av att jag är dömd oskyldig där ingen lyssnar på mig. Så känns det, förklarade Johanna Möller detta.

LÄS MER:Arbogakvinnan: "När blev jag en massmördare?"

Styrde sin omgivning

Detta var bara ett av alla brev hon skrev från häktet till anhöriga på utsidan. I många fall försökte hon styra de anhöriga genom att ljuga och säga åt dem vad de skulle säga. Men det kunde också handla om att rikta misstankar åt ett annat håll.

ANNONS

Det uppges också vara hon som styrde expojkvännen Mohammad Rajabi att från första början mörda hennes pappa och försöka mörda hennes mamma. Inifrån häktet försökte hon även få honom att agera på sätt som skulle kunna gynna henne.

– På de här lapparna har hon försökt styra sin omgivning så att utredningen ska utvecklas på ett sätt som är positivt för henne, har Jessica Wenna sagt.

Men till slut valde Mohammad Rajabi att berätta sanningen om hur Johanna Möller pushat honom att begå brotten och att hon både körde honom till brottsplatsen och gav honom mordvapnet.

LÄS MER:Arbogakvinnan: "När blev jag en massmördare?"

Erbjudandet till vakten: 5 000 kronor

Johanna Möller har även försökt få ut brev från häktet genom vakter - för att de inte ska granskas. Vakten erbjöds 5000 kronor för sina tjänster.

– Jag frågade han om han ville posta ett brev till mig, inget annat. Ni sa ju det. Man kan ju fråga personalen så jag gjorde bara som ni sa, förklarade Johanna Möller i förhör.

Hon erkände då att hon erbjudit honom pengar.

– Ja, absolut, svarade hon polisen på frågan om hon också erkände brott.

LÄS MER:Arbogakvinnan: Jag jobbar som call girl

Polisens frustration efter Johanna Möllers lögner

I många av förhören med Johanna Möller framgår polisens frustration över alla hennes lögner.

ANNONS

– Är det inte lika bra att du tar och berättar nu, det är ingen som tror på dina historier längre, sa till slut en förhörsledare under ett förhör.

Detta var när hon kom med en sjätte version om vad hon gjorde kvällen då hennes pappa dödades och mamman knivskadades svårt. Hennes uppgifter om var hon var varierade också i de olika förhören. Hon har uppgett att hon har varit hemma med några av sina barn, att hon var och handlade mat, att hon körde Mohammad Rajabi till en fest, att hon skulle köpa ett vapen och sälja sex.

Och under rättegången gick hon tillbaka till en av ursprungsversionerna - hon var hemma och bara i väg en stund för att handla.

LÄS MER:Polisen misstänker: Göran, 68, mördades av sin dotter

GW: "Johanna Möller är en ovanlig mördare"

Men varken hennes förklaring till vad hon gjorde under mordkvällen eller hennes försök att få fram uppgifter som skulle peka på att hon är oskyldig tycks ha hjälpt.

I förra veckan meddelade Västmanlands tingsrätt att de anser att hon är skyldig till mordet på sin pappa, mordförsök på sin mamma och i vart fall anstiftan till mord på sin make samt en rad andra brott.

– Hon är ovanlig. Johanna Möller är en ovanlig mördare. Hon är kvinna till att börja med. Och hon agerar utifrån ekonomiska motiv, har Leif GW Persson sagt om Arbogakvinnan.

ANNONS

SÅ HAR JOHANNA MÖLLER FÖRSÖKT BLI FRI:

LÖGNERNA

Under hela utredningen lämnade Johanna Möller mängder med versioner om vad hon gjorde kvällen då hennes mamma och pappa attackerades i sommarstugan i Arboga.

Inledningsvis sa hon att hon var hemma med några av sina barn. Men senare påstod hon att hon körde den medåtalade pojkvännen till en fest i Katrineholm.´

Men efter drygt en månad i häktet kom en annan version. Efter att ha suttit tyst i två minuter och 28 sekunder sa hon att hon jobbar som "call girl".

Men snart ändrade hon version igen.

Då sa hon att hon skulle köpa vapen av en person utanför en Willysbutik. Hon påstod att hon betalat 10 000 kronor i förväg.

JAKTEN PÅ ALIBI

I ett brev som Johanna Möller skrev till sin dotter försökte hon få hjälp att hitta ett alibi till kvällen då hennes föräldrar attackerades i Arbogasommarstugan. Till den som kunde ställa upp erbjöd hon 10 000 kronor.

STYRDE OMGIVNINGEN

Enligt åklagaren försökte Johanna Möller styra sin omgivning. I lappar och brev försökte hon får sina barn och den medmisstänkte expojkvännen att lämna uppgifter i förhören som skulle gynna henne. Det kunde röra sig om lögner och uppgifter som pekade åt helt andra misstänkta.

SKYLLDE IFRÅN SIG

Johanna Möller har vid flera tillfällen namngett andra tänkbara gärningsmän - däribland nära anhöriga.

MUTADE VAKT

Johanna Möller har som sagt skrivit flera lappar och brev från häktet. Vid ett tillfälle försökte hon muta en vakt att smuggla ut ett brev så att Kriminalvården inte skulle granska det. För det var hon villig att betala 5 000 kronor till vakten.

ANNONS