Polisen får nu kritik av Justitieombudsmannen (JO) för sitt hanterande av omhändertagna berusade personer. Bilden är en arkivbild.
Polisen får nu kritik av Justitieombudsmannen (JO) för sitt hanterande av omhändertagna berusade personer. Bilden är en arkivbild. Bild: Stefan Berg

JO kritiserar Polismyndigheten för omhändertagandet av berusade

Polisens hantering när berusade personer omhändertas har stora brister, konstaterar Justitieombudsmannen (JO) efter att under ett år ha granskat hur polisen omprövar besluten och dokumenterar omhändertagandet.

ANNONS
|

Utredningen om polisens hantering av omhändertagande av berusade personer kom till efter ett initiativärende från Justitieombudsmannen (JO).

På JO:s begäran har Polismyndigheten gått igenom samtliga omhändertagande av berusade personer under ett års tid, på 21 av myndighetens lokalpolisområden. Myndigheten har också gått igenom, samt redovisat, hur prövningarna har gått till.

Vid varje omhändertagande ska en så kallad förmansprövning göras vid ankomst till polisens arrest. Det innebär att ett beslutsfattande befäl på plats ska bedöma om kriterierna för ett omhändertagande är uppfyllda.

LÄS MER:Ung kvinna hittad död i polisarrest i Trollhättan

Omfattande dokumentationsbrister

Utredningen visar nu att det är ytterst få fall, mindre än 1 procent, som har hävts vid förmansprövningen. Vidare framkommer också omfattande dokumentationsbrister, där endast 1 procent av de granskade ärendena hade dokumenterats – både vad gäller vid förmansprövningen samt den löpande omprövningen.

ANNONS

JO skriver i sitt beslut att man är mycket kritisk till de brister som framkommit när det gäller Polismyndighetens hantering samt dokumentation, och att det får anses särskilt allvarligt eftersom det handlar om en så ingripande åtgärd som ett frihetsberövande innebär för den omhändertagne.

”Resultatet kan enligt JO inte tolkas på något annat sätt än att förmannen många gånger inte gör någon egentlig prövning av omhändertagande”, står det i beslutet.

Flera personer som dött

Polisens omhändertagande av berusade personer har också tidigare kritiserats, då ofta i samband med dödsfall i arresten.

I början av oktober 2021 hittades en 27-årig kvinna död i polisens arrest i Trollhättan, efter att hon omhändertagits enligt lagen om berusade personer (LOB).

Den unga kvinnan omhändertogs under en lördagskväll och hittades sedan död under söndagsmorgonen. Enligt polisen ska den omhändertagne tittas till, enligt rutin, var femtonde minut.

LÄS MER:Polisens agerande utreds efter död i arrest

Varför kvinnan dog, och om någon är ansvarig för dödsfallet, kommer att utredas av Avdelningen för särskilda utredningar (SU).

Ett annat uppmärksammat fall inträffade i slutet på 2019. Då hittades en man död i polisens arrest i Sundsvall, efter att ha omhändertagits för berusning.

LÄS MER:Maria dumpades av polisen vid industriområde efter utekväll

Arbetssättet möts av kritik

GP har tidigare också berättat om polisens arbetssätt kring att omhänderta och köra ut berusade personer till avlägsna platser.

ANNONS

”Maria” berättade hur hon omhändertagits av polis i centrala Göteborg, och sedan dumpades långt ut i ett industriområde – utan batteri i mobilen och med en lång sträcka hem.

Också det arbetssättet har mötts av kritik, och Storgöteborgs polischef Erik Nord har medgett att arbetsmetoden inte alltid är den bästa.

– Man ska inte sticka under stol med att vi kan begå felaktigheter, men det fanns skäl till att ingripande påbörjades, sa Erik Nord, om det specifika ingripandet mot ”Maria”.

När patruller avlägsnar personer från situationer där det uppstått bråk är det vanligt att de kör iväg en bit, berättar Erik Nord.

– En mil är inte okej, men några kvarter är okej, säger han.

LÄS MER:Död i polisarrest prövas av Europadomstolen

ANNONS