Jesper vill bli språkrör för Miljöpartiet

Den senaste tidens turbulens i Miljöpartiet har gjort Jesper Sandström upprörd. Nu tar den rullstolsburne 26-åringen med CP-skada saken i egna händer och kandiderar till språkrör.

ANNONS
|

Han är ursprungligen från norrland, 26-åriga Jesper Sandström. Men sedan två år tillbaka bor han i Göteborg, och arbetar som tolk och översättare.

Han beskriver sig själv som partipolitiskt obunden, och har tidigare varit medlem i både moderaternas, liberalernas och centerpartiets ungdomsförbund. Han ser också Maria Wetterstrand, språkrör för Miljöparitet mellan 2002 och 2011, som en politisk förebild.

–Hon stod för saklighet och rationalitet. I den nuvarande partiledningen är det mycket snack och ganska lite verkstad, säger Jesper Sandström.

Och det är just Miljöpartiets nuvarande partiledning som är anledningen till att han nu själv bestämt sig för att kandidera till posten som språkrör.

ANNONS

I sin kandidatur till partiets valberedning skriver han exempelvis att han aldrig skulle säga saker som "elfte september-olyckorna" eller måla sin båt i giftig färg, vilket båda är saker som det nuvarande språkröret Åsa Romson har gjort.


    Jesper Sandströms kandidatur till Miljöpartiets valberedning.
Jesper Sandströms kandidatur till Miljöpartiets valberedning.

–Jag är ganska kritisk. Men jag vill ha en bättre samhällsdebatt och ett bättre miljöparti. Det tror jag att alla hade tjänat på, säger Jesper Sandström.

Sedan ett par dagar tillbaka driver han sin kampanj på internet, och Facebookinlägget där han offentliggjorde sin kandidatur har redan fått närmare 2000 likes.

–Jag har fått mängder av glada tillrop från både höger och vänster. Jag är lite tagen på sängen, säger han.

I kandidaturen skriver han också att han har en CP-skada och sitter i rullstol, även om han själv är osäker på hur stor roll det hade spelat som politiker.

–Det kan möjligtvis göra att jag har större förståelse för exempelvis bristande tillgänglighet än andra, men i övrigt tror jag inte att det gör mig speciellt annorlunda,

säger han.

Han tycker att det har varit för mycket fokus på identitet i den svenska samhällsdebatten på senare tid.

ANNONS

–Den diskussionen är lite olustig. Den antyder att andra som sitter i rullstol skulle vara bättre på att representera mig. Jag vill att vi ska se mer till individen.

Vad tror du om dina chanser?

–Om jag ska vara ärlig så tror jag att mina chanser att vinna är ganska små. Men jag gör detta för att belysa en viktig fråga.

Miljöpartiets kongress är i Karlstad den 13-15:e maj. På en presskonferens i måndags meddelade språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson att de är beredda att lämna sina poster om de inte får starkt mandat.

ANNONS