Vapnet med mörkersiktet visas upp i rättegångssalen i Helsingborgs tingsrätt på onsdagen när rättegången inleddes mot en 48-årig norsk jägare, som åtalats misstänkt för mordförsök på en 76-årig man i Klippan.
Vapnet med mörkersiktet visas upp i rättegångssalen i Helsingborgs tingsrätt på onsdagen när rättegången inleddes mot en 48-årig norsk jägare, som åtalats misstänkt för mordförsök på en 76-årig man i Klippan.

Jägaren har siktat mot människor förut

Gråtande berättar jägaren hur han trodde sig skjuta mot ett betande rådjur. Men han sköt en man och nu är han åtalad för mordförsök. I hans telefon har polisen hittat bilder som visar att han tidigare siktat mot människor.

ANNONS
|

En bild visar hur jägaren siktar mot joggarens hus när det fanns en människa i trädgården. På en annan bild har han riktat siktet mot en människas huvud. Båda bilderna har tagits med hans kikarsikte och sparats i telefonen tillsammans med jaktbilder.

- Den tilltalade förefaller att ha som vana att sikta mot människor, sade advokat Johan Landén, som är joggarens målsägandebiträde, när rättegången startade i Helsingborgs tingsrätt.

ANNONS

Den 76-årige joggaren beskrivs som en fridsam man som bor ute i skogen utanför Klippan i Skåne och har ett stort intresse för löpning, inklusive maraton. En beckmörk novembermorgon klockan kvart i fyra gav han sig ut på löparrunda. En halvtimme senare blev han skjuten på 176 meters håll.

- Jag skrek som en galärslav: Hur fan skjuter ni? Jag var rädd att skytten skulle komma fram och ge mig nådastöten, berättar han för domstolen.

Snyftar högt

Under rättegången visar åklagare Ola Lavie flera gånger den film som spelades in från skottögonblicket med hjälp av jägarens värmesikte. Den åtalade gråter och snyftar högt, också när åklagaren redogör för de skador som joggaren fick.

De var inte livshotande, men hade kunnat bli, argumenterar åklagaren, som hävdar att det inte var någon slump att skottet tog där det gjorde.

- Skottet träffar mer eller mindre exakt där han vill att det ska träffa, säger åklagare Ola Lavie.

ANNONS

Gick därifrån

Åklagaren lägger också stor vikt vid hur jägaren reagerade efter skottet. Filmer från när han skjutit rådjur visar att han brukar stanna kvar och sedan gå mot det skjutna djuret. När han skjutit joggaren gick han omedelbart därifrån, visar filmen.

Han höll sig sedan undan och hittades först med hjälp av ett stort polisuppbåd flera timmar senare. I de första förhören sade han att han trodde att han skjutit en räv. Senare har han ändrat sig och hävdat att han trott att det var ett rådjur.

Jägaren förklarar sitt avvikande med att han blivit rädd då han hört någon ropa.

- Jag fick panik.

Han trodde att den som ropade var arg för att han skjutit mot en väg. Han visste att man inte får skjuta rådjur på natten och var rädd för att förlora både jaktlicens och anseende.

- Hade jag vetat att jag skjutit en människa så hade jag gått ner.

ANNONS

- Jag är ingen mördare, ropar han i rättssalen.

"Inte försökt döda"

Åklagare Ola Lavie yrkar på att jägaren ska dömas för mordförsök eller synnerligen grov misshandel, alternativt vållande till kroppsskada, grovt brott. Den åtalade medger de faktiska omständigheterna, men erkänner inget annat brott än att han vållat kroppsskada.

- Den här händelsen är en fruktansvärd och tragisk jaktolycka, säger försvarsadvokat J Andrés Concha.

Joggarens biträde yrkar på 133602 kronor i skadestånd.

- Det är det värsta han har varit med om i hela sitt liv. Han har haft väldigt ont och har uppsökt sjukvård vid 24 tillfällen och då är inte rehabiliteringen inräknad, säger Johan Landén.

ANNONS

Joggaren har också drabbats psykiskt.

- Det har hänt i hans hemmiljö. Han har svårt att sova. Han har mått väldigt dåligt.

TT

Fakta: Åtalet

En 48-årig man från Norge har åtalats misstänkt för försök till mord på en man i 70-årsåldern utanför Klippan i Skåne den 29 november i fjol.

Mannen blev skjuten med ett jaktgevär. Skottet träffade honom i höften, gick igenom kroppen och ut genom rumpan. Han skadades lindrigt.

Den norske jägaren, som var på tillfälligt besök i området, greps samma dag. Han släpptes senare på fri fot, men häktades i februari.

Alternativt yrkar åklagaren på synnerligen grov misshandel eller grovt vållande till kroppsskada.

Den 48-årige mannen åtalas även för grovt jaktbrott, då han misstänks för att flera gånger ha använt otillåtna jaktmetoder på olika platser i Skåne.

Enlig åklagaren är den misstänkte en erfaren jägare med 30 års jagande bakom sig.

Rättegången inleddes på onsdagen i Helsingborgs tingsrätt.

ANNONS