Länsstyrelsen i Jämtland har beviljat skyddsjakt på tre vargar. Arkivbild.
Länsstyrelsen i Jämtland har beviljat skyddsjakt på tre vargar. Arkivbild. Bild: Heiko Junge/NTB/TT

Ja till skyddsjakt på varg i Jämtland

Länsstyrelsen i Jämtlands län har beviljat Tåssåsen samebys ansökan om skyddsjakt på tre vargar.
– Vi bedömer situationen som allvarlig eftersom det i det här fallet handlar om döda renar, säger Olov Hallquist, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen i Jämtlands län.

ANNONS

Sedan den 10 november har fyra renar i Tåssåsen sameby mellan Rätan och Ytterhogdal i Jämtland dödats av varg. Efter ansökan från samebyn beviljade länsstyrelsen skyddsjakt på två vargar i området. Beviljandet inkluderar även en varg öster om Svenstavik, där både Tåssåsen och Njaarke sameby ansökt om skyddsjakt

– Det har rört sig fem vargar i området den senaste tiden varav en har jagat och dödat renar. Vi bedömer att situationen är allvarlig både på kort och lång sikt och situationen är inte hållbar, säger Olov Hallquist.

Tidskrävande

För tillfället är det många renägare som delar upp sina renhjordar i mindre grupper på olika vinterbetesområden. Vargen har som jaktmetod att sprida ut renhjorden vilket medför ett tidskrävande arbete för renägarna att åter samla renarna.

ANNONS

I lördags sköts en av vargarna från helikopter.

– Jaktmetoderna är väderberoende. Vi har möjlighet att jaga med hundar men nu har vi fått dispens från naturvårdsverket att använda helikopter och hagel i skyddsjakten av vargarna, vilket underlättar arbetet, säger Olov Hallquist.

Kan bli fler

För tillfället innefattar skyddsjakten totalt tre vargar i Jämtlands län men enligt Olov Hallquist kan det komma att bli fler.

– Vi bedömer ständigt om det finns en pågående allvarlig skada eller en stor sannolikhet för allvarlig skada. Vi utgår från försiktighetsprincipen och tar en varg i taget för att sedan utvärdera resultatet. Med det kan komma att bli fler vargar om vi bedömer att skadorna fortsätter, säger han.

ANNONS