It-attacken: Personuppgifter kan vara i ryska händer

Helgens it-attack fortsätter att vara ett problem för både myndigheter och företag. Nu står det klart att även Sveriges riksdag ska ha drabbats av attacken, skriver TV4. Svenska personuppgifter kan även vara i händerna på de ryska hackare som anses ligga bakom attacken.

ANNONS
|

Det var under natten till lördagen som it-attacken var ett faktum. Den riktades mot det finska företaget Tietoevry som är it-leverantör till en rad stora företag och myndigheter i Sverige. Bland annat drabbades Filmstaden, Rusta, Vellinge kommun och Högskolan i Väst i olika omfattning.

Nu rapporterar TV4 Nyheterna att även riksdagen är drabbad av it-attacken. Detta uppger Peter Hultqvist (S), ordförande i riksdagens försvarsutskott.

– Det är jätteallvarligt, det här är stort. 120 myndigheter, 60 000 tusen anställda, bland annat riksdagen, det här är stort, säger Hultqvist.

Det framkommer inte i vilken omfattning riksdagen har drabbats. Han kommenterar vidare att han även nu kräver svar av regeringen.

ANNONS

– Jag menar att det första som måste göras är att civilförsvarsministern får komma hit och informera så fort som möjligt om vad de egentligen gör på regeringskansliet och hur de motverkar detta, säger Hultqvist till TV4.

Personuppgifter läckta

För Filmstaden innebär det att det inte går att boka biobiljetter digitalt. Men i flera fall är det lönesystem som är drabbade av attacken. Och nu medger Tietoevry att det finns en risk att känsliga personuppgifter kan ha läckt, rapporterar Sveriges Radio.

– Det finns en oro för vår sida. Tietoevry kan i nuläget inte utesluta att personuppgifter har läckt, säger Peter Stöckel avdelningschef för lönetjänster vid Statens servicecenter till Sveriges Radio Ekot.

Statens servicecenter använder Tietoevry som it-leverantör och är den myndighet som ansvarar för löneutbetalningar för en rad andra myndigheter. Det kan handla om personnummer, adresser, sjukanmälningar och löneuppgifter som har läckt i den attack som ryska hackare misstänks ligga bakom.

Och till SR säger Stöckel att det kan ta veckor innan problemen är lösta, men att februarilönena ska kunna utbetalas.

GP söker civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln förekom uppgifter från SR om att Statens servicecenter hade polisanmält händelsen. Men ingen polisanmälan har gjorts.

ANNONS

LÄS MER:Biografer trycker biljetter efter hackerattack

LÄS MER:Expert: Det här är hackergruppen Akira

LÄS MER:Svenskarna extra sårbara vid cyberattack

LÄS MER:Coop-anställdas uppgifter stulna i cyberattack

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS