Israel visar brutal film från terrorattacken

Hundratals extremt våldsamma videoklipp från Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober, sammanställda till en 43 minuter lång film. Det visade Israels ambassad för ett pressuppbåd under torsdagseftermiddagen.
– Det är extremt jobbigt att se, säger Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman.

ANNONS
|

En mindre skara journalister närvarade vid visningen, som arrangerades av Israels ambassad i Sverige och Judiska världskongressen (WJC).

Filmen består av en rad sekvenser från ett stort antal källor, bland annat videoklipp som Hamas-soldater och offren själva filmade, upptagningar från övervaknings- och trafikkameror samt ljudklipp från Hamas-soldaternas telefonkommunikation.

Mot bakgrund av den desinformation som har frodats i sociala medier under kriget mellan Israel och Hamas får ambassadören Ziv Nevo Kulman frågan om vem som går i god att materialet är äkta. Avsändare och sammanställare är Israels militär (IDF), säger han.

Massaker på nära håll

Filmen är 43 minuter lång och består av en närmast ändlös ström av obeskrivligt våld och lidande. Känslokalla avrättningar av civila och brutala våldsdåd mot skadade, döende människor. Kidnappade män och kvinnor med vettskrämda blickar. Livrädda, skadade barn som just sett sin pappa skjutas ihjäl. Massakrerade, brända kroppar. Mycket av det i närbild och med ljud.

ANNONS

I Hamas attack mot Israel den 7 oktober dödades över 1 400 personer. Över hundra av dem visas i filmen.

Dignitärer och journalister runtom i världen har sett filmen i de omkring 70 visningar som arrangerats. De svenska riksdagspartierna har fått se en tvåminutersversion.

Ziv Nevo Kulman nämner att det är den 9 november, årsdag för kristallnatten och novemberpogromerna mot judar i Tyskland 1938 – som av vissa ses som början på Förintelsen.

– Det är en väldigt känslosam dag att visa det här. Det är svårt att hitta orden.

Ziv Nevo Kulman, Israels ambassadör i Sverige.
Ziv Nevo Kulman, Israels ambassadör i Sverige. Bild: Mikaela Landeström/TT

"Är ingen tävling"

Ambassadören säger att man i Israel debatterar hur de här videoinspelningarna ska hanteras och att det inom judendomen är viktigt att visa respekt för de döda, men att världen behöver minnas det som hände.

– Vi lever i en digital värld där bilder kan spridas och förvanskas så lätt. Så beslutet togs att använda de här klippen, men av respekt för familjerna och offren begränsa vilka som får se dem.

TT: Du säger att världen behöver se de här bilderna. Är du av uppfattningen att den offentliga debatten skiftat från att handla om det israeliska lidandet under den dagen till det palestinska lidandet under bombningen av Gaza?

– Det är ingen tävling. Mänskligt lidande är mänskligt lidande. Att se palestinier lida gör mig ledsen också. Så är det. Men det är viktigt att ni förstår att det här inte bara är en ny runda i en våldsspiral i Mellanöstern. "Ni gjorde si mot dem, de gjorde så mot er", säger Kulman.

ANNONS

"Smutsig strid"

Sedan den 7 oktober har Gazaremsan, där terrorstämplade Hamas styr, varit under hård israelisk beskjutning. I slutet av månaden inledde IDF en markinvasion av områdets norra delar. Enligt de Hamasstyrda hälsomyndigheterna i Gaza har 10 000 dödats.

Ziv Nevo Kulman höjer tonläget:

– Vi är i strid med en ondskefull jihadistisk terrororganisation och det är inte vackert. Det är en väldigt smutsig strid. Allt de gör är planerat. Vi försvarar oss som alla andra länder hade gjort.

Bakgrund: Attacker och krig

Lördag den 7 oktober genomförde den terrorstämplade islamistgruppen Hamas en samordnad attack mot Israel. Väpnade Hamas-milismän bröt sig på koordinerat vis igenom gränsen mellan Gazaremsan och Israel. Tusentals raketer avfyrades mot israeliskt territorium.

Fler än 1 400 människor, varav den absoluta merparten obeväpnade civila, sköts, höggs och brändes till döds, enligt israeliska uppgifter. Massakrer utfördes i kibbutzer och på en musikfestival som arrangerades i närheten av gränsen.

Minst 200 personer, bland dem barn, har tagits som gisslan och förts till Gaza av Hamas.

Dagen efter den dödligaste attacken mot Israel i landets historia förklarade den israeliska regeringen formellt krig mot Hamas. I omfattande och ihållande bombningar har hela områden på Gazaremsan lagts i ruiner. Israel har svurit att tillintetgöra terrorstämplade Hamas.

Fler än 10 000 människor har dödats i de israeliska anfallen, enligt uppgifter från de Hamasstyrda myndigheterna i Gaza. Civilbefolkningen har uppmanats av Israel att söka sig söderut och många söker sig till gränsövergången mot Egypten, men civila har dödats i fortsatta bombardemang över hela Gazaremsan.

ANNONS