Islamic Relief tillbakavisar uppgifter

ANNONS
|

Han känner inte till den man som Expressen pekar ut som "biståndsarbetaren". En man som säger att han ska ha samlat in närmare 900 000 kronor i Stockholms moské för att sedan slussa vidare pengarna till den al Qaida-anslutna terroristorganisationen al-Nusrafronten i Syrien.

Mannen ska, enligt Expressen, i förhör ha uppgett att han tidvis arbetat för hjälporganisationen Islamic Relief i Sverige.

- Jag har arbetat här sedan 2003 och ingen med det namnet har arbetat för oss, säger Abdallah Salah.

Han beskriver Islamic relief som den första NGO (ickestatliga organisationen) med islamiska värderingar och säger att det medför en risk att man sammanblandas med andra islamiska organisationer, med andra syften.

ANNONS

- Eftersom vi heter Islamic är det lätt att man gör en sån koppling. Det finns förstås alltid en risk att pengar hamnar fel, men vi gör vårt bästa för att undvika de kopplingarna. Vi använder de största databaserna och scannar alla våra bidragstagare, säger Abdallah Salah.

Han säger att det också sker externa granskningar.

- Förutom samarbeten med internationella organisationer som FN:s flyktingorgan UNHCR och World Food Program är vi en strategisk partner till svenska Sida, Forum Syd och Radiohjälpens Världens Barn. Du kan tänka dig vilka utvärderingar som gjorts av oss. Vi leker inte! säger han och påpekar att organisationen är en av de största i länder som Syrien, Libanon, Iran och Irak.

Det är främst humanitärt arbete. Men arbete i länder i konflikt ställer stora krav.

- Det har hänt i Syrien, att vi tvingades avsluta vårt humanitära arbete på en plats eftersom IS tog över området. På samma sätt har det hänt i Somalia; att al-Shabaab har ställt krav som fått oss att dra oss tillbaka.

Islamic Relief genomför insamlingar i olika moskéer men det är bara med Stockholms moské man har ett avtal. Enligt avtalet är det bara Islamic Relief som får samla in pengar där.

ANNONS

- Om vi vill samla in i Göteborg så ringer vi och säger det och så bestämmer vi ett datum tillsammans med dem, någon fredagsbön, när vi ska komma dit.

Kan det hända att någon som inte är ni samlar in pengar i ert namn?

- Inte vad jag vet. Då skulle vi direkt polisanmäla det. Vi tar gärna emot om någon kan bidra med sådan information, säger Abdallah Salah.

FAKTA: Islamic Relief

• Organisationen grundades 1984 i Birmingham, Storbritannien

• 1992 startade de i Sverige.

• Man finns i dag i 40 länder och har runt 100 kontor världen över.

• Organisationen omsätter cirka 2 miljarder kronor.

Källa: Islamic Relief

ANNONS