Intensiv blågul kampanj för FN-plats

ANNONS
|

Varken statsminister Stefan Löfven eller utrikesminister Margot Wallström har gjort någon hemlighet av att säkerhetsrådskandidaturen för en plats 2017-18 är en viktig del av deras resa till FN-veckan i New York. Kandidaturen har nämnts i flera tal och tagits upp i många, många enskilda möten med utländska ledare.

-Det här är ett tillfälle att prata med en rad länder om de frågor vi vill driva, sakagendan och synen på FN. Vi driver en aktiv kampanj, konstaterar Wallström för TT.
Vassare FN

Både hon och statsministern understryker att Sverige är en "lojal men kritisk" FN-medlem, att man vill se ett vassare FN. Det betyder reformer, i synnerhet av säkerhetsrådet, vars oförmåga att agera de senaste åren gått ut över flera konflikter. Detta bland annat eftersom de permanenta medlemmarna Ryssland och Kina lagt in sina veton mot Syrienresolutioner.

ANNONS
-Säkerhetsrådet måste bli öppnare, mer effektivt och mer representativt - och därmed mer legitimt. Att Afrika, Asien och Latinamerika inte finns representerade på de permanenta platserna är inte okej, säger Wallström.

TT: Tycker du att det ska vara fler permanenta medlemmar än dagens fem?

-Det får man diskutera, vi får titta på olika arbetsmodeller. Den grupp som kallas The Elders - där bland andra Kofi Annan och Gro Harlem Brundtland ingår - har sagt att det vore klokt att begränsa användningen av vetot. Det är bra med sådana inspel.
Trovärdighet

På plats i New York drivs säkerhetsrådskampanjen till vardags av FN-ambassadör Olof Skoog. Han tycker att Sverige har medvind.

-Jag tror att de som ska rösta om nio månader upplever att Sverige har en trovärdighet, att vi är goda globala medborgare. Alla de frågor som varit så stora under året, som klimat och utveckling, är områden där vi har en bra politik, säger han vid en pratstund på kontoret på 48:e våningen.

Det är med den strategin, trovärdighet i sakfrågorna, som Skoog och hans kollegor hoppas ta Sverige till en plats runt säkerhetsrådets hästskoformade bord. I de oräkneliga personliga möten han har med kollegor från andra länder är det just det han trycker på. Skoog säger att Sverige i FN är känt som landet som står upp för mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter.

-Det är relevant om FN ska klara av att bygga långsiktigt stabila länder. . . I dag är det mycket fokus på militära insatser, när krisen redan brutit ut, men det är ju bara en liten del.

TT: Vad säger du om konkurrenterna Italien och Nederländerna?

-De jobbar med sina kampanjer ungefär som vi och de är superduktiga. Det här kommer att bli tufft.

FN:s säkerhetsråd har 15 medlemmar, varav fem permanenta.

De permanenta är USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina. De medlemmarna har vetorätt och kan alltså stoppa beslut i rådet.

Övriga tio platser väljs på två år och fördelas mellan olika regioner.

Sverige kandiderar för en plats 2017-18, motkandidater är Nederländerna och Italien. Omröstningen sker i juni nästa år.

Sverige har suttit i säkerhetsrådet vid tre tidigare tillfällen: 1957/58, 1975/76 och 1997/98.

Källa: FN

ANNONS