Migrationsverket kan vara skadeståndsskyldigt efter att ha gett fel information inför åldersbedömningar. Arkivbild.
Migrationsverket kan vara skadeståndsskyldigt efter att ha gett fel information inför åldersbedömningar. Arkivbild.

Infomiss vid ålderstest kan ge skadestånd

Migrationsverket kan vara skyldigt ensamkommande ungdomar skadestånd efter att ha gett fel information inför åldersbedömningar, rapporterar SVT Nyheter.

ANNONS
|

När myndigheten höll informationsträffar om testerna i våras var budskapet att de hellre skulle fria än fälla i tveksamma fall, berättar personer som är gode män åt ungdomar i Malmö.

Rättsmedicinalverket gör mätningar av tänder och knäleder och om testerna skulle visa olika – eller om Rättsmedicinalverkets fyra experter inte skulle vara eniga – så skulle personen bedömas vara under 18 år.

Men det visade det sig att Rättsmedicinalverket inte alls hade gett utrymme för den sortens tvivel, enligt SVT. Om mätningarna av tänder och knäleder gav olika resultat, så blev personen ändå bedömd att vara över 18 år.

ANNONS

- Det var helt fel information som vi gav samtycke till. Det är fruktansvärt gjort av ett statligt verk, säger en kvinna som är god man till SVT.

Informationsmissar innebär inte att åldersbedömningarna kan ändras. Däremot kan de som testats söka skadestånd med hänvisning till skadeståndslagens regler om försummelse vid myndighetsutövning.

TT

ANNONS