Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Influensavaccin skyddar mot influensa – men minskar också risken att dö efter en hjärtinfarkt, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften Circulation. Arkivbild.
Influensavaccin skyddar mot influensa – men minskar också risken att dö efter en hjärtinfarkt, enligt en ny studie som publiceras i tidskriften Circulation. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Influensavaccin minskar död efter hjärtinfarkt

Vaccin mot influensa räddar liv – även på människor som har drabbats av hjärtinfarkt. Därför bör sprutan bli en del av rutinbehandlingen, anser forskarna bakom studien.
– Det reducerar risken för död med 40 procent, säger professor Ole Fröbert.

Att det finns ett samband mellan influensa och risken för att drabbas av hjärtinfarkt är känt sedan tidigare. Nu visar en ny studie att prognosen förbättras avsevärt för patienter som får influensavaccin inom tre dygn efter hjärtinfarkten – då reduceras risken för död under det kommande året med omkring 40 procent.

– Det finns en väldigt stark koppling mellan hjärt-kärlsjukdom och influensa, säger Ole Fröbert, professor i kardiologi vid Örebro universitet.

– De som deltog i vår studie hade inte fått influensavaccin under säsongen. Men vi kunde se att det fanns en väldigt uttalad akut effekt för de som fick sprutan inom tre dygn efter hjärtinfarkten.

Åtta länder

Den randomiserade studien har genomförts på sjukhus i åtta länder, däribland Sverige, under fyra influensasäsonger fram till i februari förra året. 2 571 patienter med en medelålder på 60 år deltog och fick antingen influensavaccin eller placebo inom 72 timmar efter ett kranskärlsingrepp eller en sjukhusvistelse på grund av hjärtinfarkt eller annan akut kranskärlssjukdom. Målet var att inkludera 4 400 patienter men det satte coronapandemin stopp för.

– Vi såg ingen större skillnad i biverkningar mellan de olika grupperna, förutom att de som behandlades med vaccin upplevde mer ömhet än placebogruppen, säger Fröbert.

Forskarna och Hjärt-Lungfonden, som är medfinansiär av studien, hoppas att influensavaccinering ska bli standard i behandlingen efter akuta kranskärlssyndrom.

– Oavsett vårt resultat bör alla som har eller löper risk att drabbas av hjärt-kärl-sjukdom ta sin influensaspruta varje år, säger Fröbert.

– Vårt resultat indikerar också att det borde bli en del av rutinbehandlingen på sjukhus, men det är ju upp till andra att värdera och se om de håller med.

"Billigt vaccin"

Behandling med det relativt billiga influensavaccinet skulle kunna få stor betydelse i länder där vården efter hjärtinfarkt inte är lika utvecklad, enligt Fröbert.

– Hjärt-kärlsjukdom håller på att gå om infektionssjukdomar i utvecklingsländer. Behandlingarna är ofta begränsade, man har inte råd med mediciner, säger han.

– Kan man ge ett billigt influensavaccin, som kostar ungefär 40 kronor, på sjukhus som en del av behandlingen så har man verkligen åstadkommit mycket.

Fakta: Hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt är en av de vanligaste dödsorsakerna både globalt och i Sverige.

Risken för hjärtinfarkt ökar med stigande ålder men metabola faktorer som högt blodtryck, höga blodfetter och fetma samt levnadsvanerelaterade faktorer som ohälsosamma matvanor, för låg fysisk aktivitet och rökning finns också bland riskfaktorerna.

Män under 60 år löper högre risk att få hjärtinfarkt än kvinnor i samma ålder.

2019 insjuknade 21 088 personer i åldrarna 15 år och äldre i hjärtinfarkt i Sverige.

Källa: Folkhälsomyndigheten