Illavarslande läge för Kristersson – S har stort försprång

Inför valåret är läget illavarslande för Ulf Kristersson. Enligt årets första opinionsmätning från GP/Sifo ligger Moderaterna i linje med sitt valresultat för fyra år sedan. Samtidigt har Socialdemokraterna tydligt etablerat sig över 30 procent.
– Moderaterna är ett parti som ser ganska sorglöst på sina partiledare. Man ska leverera valframgångar, och gör man inte det så får man det svårt, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

ANNONS
|

Förändringarna är få i valårets första väljarbarometer av GP/Sifo. Det politiska opinionsläget ligger på en stabil nivå. Men Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, understryker att det kan förekomma stora väljarrörelser under valår.

Inte minst för de små partierna.

– KD gick exempelvis upp kraftigt under förra valåret. De låg på 2,7 men fick 6,7 procent, säger han.

Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo.
Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo. Bild: Mia Höglund

KD:s stöd är den enda signifikanta förändringen jämfört med december, då partiet fallit från 5,1 procent till 4,4 procent. Men förändringen ligger endast på några enstaka tiondelar utanför felmarginalen.

– Framförallt är det en fingervisning på att man inte ligger särskilt långt ifrån fyraprocentsspärren. Det är inget styrkevärde, säger Toivo Sjörén.

ANNONS

S över sitt valresultat

S lägger sig för andra mätningen i rad tydligt över sitt valresultat från 2018. Siffran i januarimätningen är samma som i december: 31,1 procent.

Enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, visar det att ökningen efter att Magdalena Andersson tillträdde inte var en tillfällighet.

– Man får nu säga att S har etablerat sig kring 30 procent. Nu kommer det snarare handla om hur man förvaltar det stödet, säger han.

Samtidigt visar det också att den så kallade städskandalen tidigare i månaden inte påverkat stödet för Magdalena Andersson och Socialdemokraterna i någon större utsträckning.

Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet.
Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen Göteborgs universitet. Bild: Thomas Johansson

Enligt Jonas Hinnfors brukar den här typen av händelser sällan leda till stora opinionsförändringar om det inte lyfts intern kritik – vilket inte har skett i det här fallet.

– Man märker det även på de andra partiledarna, som hittills varit väldigt försiktiga med att ta upp frågan. Förmodligen är den frågan passerad om inget mer oväntat kommer upp.

MP och L kan åka ut

De två krispartierna Miljöpartiet och Liberalerna ligger fortsatt illa till. Skulle dagens läge hålla i sig till valdagen i september åker bägge ut ur riksdagen.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har under den senaste tiden försökt göra utspel mot de nya restriktionerna i Sverige och inte minst förlängningen av den så kallade pandemilagen.

ANNONS

Något som uppenbarligen inte fångat väljarnas intresse. Stödet för L ligger i denna mätning på 2,9 procent.

– Statistiskt sett står de still. Det händer inte så mycket och så har det varit under lång tid. Än så länge är det rätt svårt för många väljare att se vad Liberalerna tillför, som inte finns hos andra partier, säger Jonas Hinnfors.

Enligt honom framstår fortfarande L som ett osäkert kort för väljare till höger.

Efter att MP lämnade regeringen i november har läget knappast förändrats. Nu tangerar partiet sin sämsta siffra någonsin, en nivå de inte legat på sedan juli 1994: 2,9 procent.

Det har inte varit glasklart för MP vilken position de ska mejsla ut, menar Jonas Hinnfors.

– För många väljare har det nog varit ganska svårt och rörigt att förstå vad som hände. Å ena sidan lämnade man regeringen, å andra sidan röstade man för den nya regeringen. Det var många turer.

Illavarslande för Kristersson

SD varken ökar eller minskar och detsamma gäller M. För statsministerkandidaten Ulf Kristersson är det illavarslande. Under en lång tid har M legat i linje med sitt valresultat från 2018.

Med mindre än nio månader kvar till valet finns det anledning att fundera hur de ska vända på situation, menar Hinnfors.

ANNONS

– Det här är ett parti som måste hålla ihop med både L och SD. Precis som regeringsfrågan kommer att jaga de rödgröna kommer den att jaga partierna som utgör oppositionen åt höger.

– Vi vet att M är ett parti vars medlemmar, väljarkår och elit är ganska sorglösa när det gäller partiledare. Man ska leverera valframgångar, och gör man inte det så får man det svårt.

Så gjordes mätningen

Fråga: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Kantar Sifos väljarbarometer bygger på 6 692 intervjuer, gjorda 10–20 januari 2022, genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret.

50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är webbpanelintervjuer.

Webbpanelen består av 100 000 slumpmässigt rekryterade personer som successivt byts ut.

11,6 procent uppger inget parti.

ANNONS