Värktabletter av typen ibuprofen. Arkivbild.
Värktabletter av typen ibuprofen. Arkivbild.

Ibuprofen inget vidare mot urinvägsinfektion

Hoppet om att ibuprofen delvis skulle kunna ersätta antibiotika är överdrivet enligt en ny skandinavisk studie, skriver Läkemedelsvärlden.

ANNONS
|

Vid tidigare forskning har man fått signaler om att ibuprofen skulle kunna sättas in för att minska antibiotikaanvändningen vid okomplicerad urinvägsinfektion (UVI). Det är en mycket vanlig åkomma, därför vore det en stor vinst att kunna få ner antibiotikaåtgången.

I den nya studien, publicerad i Plos Medicine , ingick 383 kvinnor i Norge, Sverige och Danmark med symptom på okomplicerad UVI. Ungefär hälften behandlades med antibiotika, medan övriga fick ibuprofen.

Efter fyra dagars behandling kände sig nästan 74 procent av antibiotika-patienterna botade.

Visserligen beskrev sig nästan 39 procent av ibuprofen-kvinnorna också som besvärsfria. Men några veckor senare hade sju i denna grupp fått njurbäckeninflammation, alltså att bakterierna tagit sig vidare till njurarna.

ANNONS

Forskarna misstänker till och med att ibuprofen eventuellt förvärrade läget för de sistnämnda patienterna. Men mer forskning behövs. Och experterna ser inte antibiotika som något måste i alla lägen.

- Att vänta och se, i kombination med rikligt vätskeintag och smärtlindring med exempelvis paracetamol, ser vi som en trygg strategi för kvinnor med milda till moderata symtom på urinvägsinfektion, säger Ingvild Vik, forskare vid Universitetet i Oslo och förstaförfattare till studien, till Läkemedelsvärlden.

TT

ANNONS