I dag kan Andersson få sonderingsuppdraget: ”Kommer inte ignorera V”

Magdalena Andersson (S) har träffat talmannen och framfört att hon är beredd att försöka bilda regering. Om hon får talmannens uppdrag kommer hon ringa Nooshi Dadgostar (V).
– Jag kommer inte ignorera Vänsterpartiet och jag är beredd att diskutera sakfrågor med dem, säger Andersson.

ANNONS
|

Det börjar bli något av en rutin för talman Andreas Norlén att ta emot partiledarna för att diskutera regeringsbildning.

LÄS MER:Stefan Löfven har begärt avsked hos talmannen

LÄS MER:Annie Lööf: C släpper fram Andersson

Och nu är det alltså dags igen.

Denna gång är det utlöst av att Stefan Löfven avgår som regeringschef och har ersatts av Magdalena Andersson som S-ledare. Han lämnade in sin formella begäran om avsked som statsminister på onsdagen, vilket beviljades av talmannen. Tills dess att en ny regering finns på plats leder dock Löfven en övergångsregering.

Hembakta bullar

Precis som tidigare tar Andreas Norlén emot på sitt ljusa kontor i riksdagen. Under samtalen har han vid tidigare tillfällen bjudit på allt ifrån biskvier och finska pinnar till jordgubbar. Vid mötet med Löfven i går var det hembakta bullar som dukades fram.

ANNONS

Samtalen med partiledarna sker efter storleksordning, vilket innebär att den troliga regeringsbildaren Magdalena Andersson, som i förra veckan valdes till partiledare för Socialdemokraterna, var först ut. På bordet stod hembakt fika även i dag.

Vill bilda S-ledd regering

Magdalena Andersson framförde till talmannen att hon är beredd att försöka bilda en S-ledd regering. Hon sa också att det parlamentariska läget, enligt henne, inte förändrats på annat sätt än att Socialdemokraterna har valt en ny partiledare, sedan sommarens regeringskris när Löfven omvaldes.

Om hon får sonderingsuppdraget av Norlén kommer Andersson att ringa Vänsterpartiet. Hon säger sig vara redo att diskutera sakfrågor för att få det stöd som krävs av Vänstern.

– Jag kommer naturligtvis ringa till V och Nooshi Dadgostar för att försöka nå en överenskommelse som gör att jag kan bli accepterad av riksdagen. Jag har haft många år av väldigt gott samarbete med V, säger hon och framhåller att hon tycker att V var med och tog ett väldigt stort ansvar för Sverige under förra mandatperioden, 2014-2018.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) hälsas välkommen av riksdagens talman Andreas Norlén till dagens talmansrundor.
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) hälsas välkommen av riksdagens talman Andreas Norlén till dagens talmansrundor. Bild: Jessica Gow/TT

Exakt vilka eftergifter Andersson kan tänka sig vill hon dock inte säga i nuläget. Hon poängterar att hon inte förhandlar i media.

– Jag kommer inte ignorera Vänsterpartiet och jag är beredd att diskutera sakfrågor med dem. Men med det sagt, om V ändå väljer att agera på ett sådant sätt att Ulf Kristersson blir statsminister då krävs svar från dem.

ANNONS

Näst på tur stod M-ledaren Ulf Kristersson. Hans besked till talmannen var att han inte ser någon förutsättning att bilda en M-ledd regering, och att hans parti nu helt fokuserar på valet 2022.

Detta eftersom han menar att Centerpartiet nu kommit med ett nytt besked, att man är redo att stå bakom en S-regering även om den förhandlar med Vänsterpartiet.

Har du själv pratat med Annie Lööf om detta eller bygger du din uppfattning på medieuppgifter?

– Jag har haft kontakt med Annie Lööf själv också i närtid. Jag tycker det är alldeles uppenbart att de inte längre har några invändningar mot att S förhandlar med V. Och det bygger på att V naturligtvis, som alla partier, förväntar sig att tas på allvar. Det är helt rimligt om man är del av ett regeringsunderlag, säger Kristersson.

”Ett spektakel”

Ulf Kristersson kallade den pågående regeringsbildningen för ”ett spektakel”. Han menar att den pågår samtidigt som brottsligheten plågar Sverige och energipriserna stiger.

– Riksdagen ägnar sig åt att bilda ständigt nya regeringar, som inte har en gemensam uppfattning om färdriktningen, i stället för att lösa Sveriges problem, säger han.

C-ledaren Annie Lööf håller dock inte med om den bild som Kristersson ger, i samtal med reportrar när hon kommer ut från mötet med talmannen. Hon menar i stället att det är Kristersson som gett V inflytande genom olika typer av samarbeten i riksdagen.

ANNONS

LÄS MER:Magdalena Andersson – en ny Göran Persson

I slutet av dagen, runt 16-tiden, väntas Andreas Norlén hålla en pressträff.

Det finns då en möjlighet att han ger Magdalena Andersson uppdraget att sondera möjligheterna till att bilda en ny regering.

I nästa vecka kan riksdagens ledamöter få rösta om en ny statsminister.

Så här ser schemat ut för torsdagen

10.00-10.20 Socialdemokraterna

10.30-10.50 Moderaterna

11.00-11.20 Sverigedemokraterna (digitalt)

11.30-11.50 Centerpartiet

12.30-12.50 Vänsterpartiet

13.00-13.20 Kristdemokraterna (digitalt)

13.30-13.50 Liberalerna

14.00-14.20 Miljöpartiet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS