Hvitfeldtskas luciatåg sprider julstämning till GP:s läsare

På självaste luciamorgonen får GP:s läsare den unika möjligheten att se och lyssna på Hvitfeldtska gymnasiets luciatåg. När det kommer till högtidskänslor så har pandemin satt käppar i julen, men det har inte stoppat esteteleverna.
– Vi tänkte redan i början av terminen att luciatågen inte kunde se ut som vanligt, säger musikläraren Brita Lindgren.

ANNONS
|

Luciatågen, om de alls blir av, ser annorlunda ut i år. Det gäller även för esteteleverna från Hvitfeldtska gymnasiet. Det som fick dem att börja med luciatåg, berättar musikläraren Brita Lindgren, var att de själva saknade en luciatradition i Göteborg.

– Den är ju en blandning av olika traditioner och tider, vilket är kul. När vi tog över den här stafettpinnen, så var det för att vi behövde något ljus i mörkret, det gäller även speciellt nu, säger Brita Lindgren och fortsätter:

– Vi tänkte tidigt i år att det inte skulle bli som vanligt, så vi tänkte att vi gör även en film.

ANNONS
Bilden togs när musiktrean på Hvitfeldtska lussade på Kallebäcks äldreboende.
Bilden togs när musiktrean på Hvitfeldtska lussade på Kallebäcks äldreboende. Bild: Olof Ohlsson

Med avstånd från publiken, utomhus

Förra året åkte Hvitfeldtskas årskurs tre från äldreboende till äldreboende och spred julstämning, men i år visste de tidigt att det skulle behöva anpassa sig efter pandemin.

– Med tanke på restriktionerna så visste vi redan tidigt under sommaren att in på äldreboenden, dit kommer vi inte, säger Brita Lindgren och fortsätter förklara att även de nya lösningarna blev ogenomförbara när nya restriktioner kom.

– Först skulle vi hålla luciatågen utomhus, men när det senare råddes att även hålla sig borta från kollektivtrafik och även att hålla nere antalet personer, då gav vi nästan upp.

Lösningen kom från eleverna själva. I mindre grupper tog de sig till äldreboenden i närheten av där de själva bodde. De höll sig på bra avstånd från sin publik, utomhus, samtidigt som julföreställningen kunde hållas på flera platser. Brita Lindgren har själv varit med på några av tillställningarna.

– Reaktionerna har varit väldigt positiva, så det har känts väldigt bra.

ANNONS