Hussein Moge: Hon förtjänar min röst

S-profilen från Biskopsgården, Saida Hussein Moge, lämnade sitt parti i protest mot Magdalena Anderssons uttalande om ”Somalitowns”.
Eter att ha pressat statsministern om detta i direktsändning i SVT skriver hon nu på Facebook:
– Sveriges statsminister förtjänar min röst och min respekt.

ANNONS
|

För ett par veckor sedan slog statsminister Magdalena Andersson (S) i en DN-intervju fast att Sverige inte ska ha några Little Italys, Chinatowns eller Somalitowns, människor ska bo blandat. Uttalandet väckte stor uppmärksamhet och skapade många heta känslor, inte minst bland personer i hennes eget parti.

Under SVT-duellen mellan de båda kandidaterna till statsministerposten, Andersson och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, som sändes direkt från en saluhall i Uppsala, kom frågan upp på nytt.

”Emot ordvalet”

På plats fanns Saida Hussein Moge som varit engagerad inom S i över 30 år och som valde att lämna sina uppdrag efter Anderssons ord. Hon ifrågasatte varför statsministern uttryckt sig som hon gjort – om hon pekade ut just somalier på grund av deras hudfärg eller klädsel.

ANNONS

– Jag är för ett blandat samhälle, men jag är emot ordvalet, säger Hussein Moge.

Innan Magdalena Andersson svarade började hon med att säga att hon var glad för att få möta Hussein Moge och få prata direkt med henne. Därefter slog hon fast att uttalandet inte varit planerat och att hennes avsikt med orden varit en annan än vad som uppfattats.

– Jag sa Little Italy och Chinatowns men det kändes inte så nära Sverige och då sa jag Somalitown, det kändes mer Sverige.

Därefter tillade Andersson att hon dock står fast vid det som varit avsikten med orden.

– Syftet var att säga, och det vet jag att vi delar, om vi ska vara ett land där vi håller ihop då bör vi bo blandat och mötas i vardagen. Det var det jag ville uttrycka. Sedan vet jag att somalier utsätts för mycket vardagsdiskriminering i Sverige och det är något jag hatar.

Saida Hussein Moge blev nöjd med svaret hon fick.

– Jag är verkligen glad att hon förklarade för mig för jag var så arg att jag inte kunde sova. Det är ju så att om man söker lägenhet och har man mitt namn, även om man söker över hela Göteborg så får man ingenting. Man är glad bara för att få tak över huvudet, säger Hussein Moge.

ANNONS

Hon framhöll därefter att bostadspolitiken måste ändras om man vill få bort segregationen.

På torsdagsmorgonen utvecklar Saida Hussein Moge sina tankar i ett inlägg på Facebook. Hon skriver:

”Jag är verkligen glad över att jag fick ställa frågan direkt till Sveriges statsminister och att vi pratade efter programmet. Sveriges statsminister förtjänar min röst och min respekt”.

Het elduell

Duellens hetaste känslor kom dock fram i en ordväxling mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson om energin.

Kristersson anklagade Anderssons regering för att ligga bakom krisen och de skenande elpriserna.

– Ni bär ansvaret för en usel energipolitik men ni skyller det på Putin.

Därefter påpekade han att Sverige för första gången på 40 år på söndag kan få en ny regering som vill ha ny kärnkraft.

– Bara det är ju värt en ny regering.

Andersson höll dock inte alls med sin motståndare utan vidhöll att de skenande elpriserna är ett resultat av Putins krigföring och att den nu påverkar Sverige men också en rad andra länder, som Tyskland, Storbritannien och Frankrike.

– Det är viktigt att se verkligheten. Det pågår nu ett storpolitiskt spel med energin som insats.

Adrianas mamma deltog

Även kriminaliteten diskuterades. Inbjuden var Susanne Yakes, mamma till 12-åriga Adriana från Botkyrka som dödades av misstag i vad som bedöms vara en gänguppgörelse.

ANNONS

Ulf Kristersson beklagade och sa att han förstår att ord inte hjälper mot sorgen. Därefter pekade han på de lösningar M förordar mot den organiserade brottsligheten.

– Lås in gängkriminella riktigt länge om de är svenska medborgare eller utvisa dem om de inte är svenska medborgare.

Andersson sade att hon håller med Kristersson om att mer måste göras och lyfte bland annat S-förslag om att det bör bli olagligt att rekrytera unga till gäng och att man vill skärpa straffen.

LÄS MER:Saida Hussein Moge: S har blivit främlingsfientliga

LÄS MER:Andersson: ”Det här kommer att vara svårt”

LÄS MER:Kristersson om att SD kan bli större: Bara M kan skapa regering

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS