Drygt 250 personer i Sverige har sökt ersättning för biverkningar efter att ha vaccinerat sig mot covid-19. Arkivbild.
Drygt 250 personer i Sverige har sökt ersättning för biverkningar efter att ha vaccinerat sig mot covid-19. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Hundratals har anmält biverkningar av vaccinet

Över 250 personer har anmält att de fått biverkningar efter att ha vaccinerat sig mot covid-19. Från feber och smärta på stället, och mer eller mindre allvarliga reaktioner, ända till dödsfall.

ANNONS

Anmälningarna om skador och symptom gäller enligt Läkemedelsförsäkringen, som betalar ut ersättning om man har drabbats av allvarliga biverkningar, ett brett spektrum.

– Jag kan inte kommentera enskilda fall, men dödsfallen är naturligtvis mycket mycket få, säger vd:n Robert Ström.

Lindriga biverkningar

Runt en tredjedel av anmälningarna gäller mycket lindriga biverkningar som kan betraktas som väntade, vilka inte berättigar till ersättning. För att få ersättningen måste man ha haft besvär i minst 30 dagar och det måste vara sannolikt att skadan orsakats av vaccinet.

Än har man inte hunnit utreda de allvarligare fallen.

– Det är ganska enkelt med de som haft feber en dag, de är klara. Men när det handlar om mer komplicerade biverkningar är det inga som är färdigutredda än. Vad vi gör då är att ta in journaler för att kunna göra skadereglering med medicinsk expertis.

ANNONS

Enligt Robert Ström verkar det vara ett brett åldersspann som rapporterat in biverkningar, men man har inte gjort någon närmare analys kring ålder och kön.

Litet material

Han konstaterar att 250 personer är ett litet material att dra några slutsatser kring.

– Det är naturligtvis besvärligt för de som har fått det, men det är klart att man ändå måste sätta det i relation till att det är över fyra miljoner som fått en dos, men 250 är en siffra man inte kan kalla hög i alla fall.

Andelen biverkningar som rapporterats är relativt lika för de olika vacciner som använts i Sverige.

Alla som vaccineras mot covid-19 i Sverige garanteras ersättning vid eventuella biverkningar, oavsett om vaccinet ingår i Läkemedelsförsäkringen eller inte.

Fram till tisdagen hade 4 201 394 personer fått åtminstone en dos, baserat på vad regionerna har rapporterat in till det nationella vaccinationsregistret. Det motsvarar 51,3 procent av den vuxna befolkningen. Av dessa har 2 250 996 fått två doser, motsvarande 27,5 procent.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS