Hundar mer poppis än katter

ANNONS
|

-De flesta har en rätt klar bild av vilken kategori de tillhör. Och även om man självklart kan tycka om både hund och katt lika mycket så har inte många av våra kunder både och, säger Jan Lindblom, marknadschef på Folksam som ligger bakom undersökningen.

Totalt 2 154 personer har fått frågan om de föredrar hund eller katt. Fler män än kvinnor föredrar hund, 60 procent mot 55 procent.

Det förvånar Svenska Kennelklubbens vd Ulf Uddman:

-Det är inte min bild. Vår erfarenhet är att det är kvinnor som högre utsträckning tar hand om hunden. Vi har också fler kvinnor som medlemmar.

Enligt Ulf Uddman är hundmänniskor personer som tycker om att vara utomhus.

-Naturligtvis finns ett djurintresse, men också viljan att vara ute och aktivera sig och träffa andra människor.

Gapet mellan vad vi föredrar ökar med åldern. I gruppen 56-79 år föredrar 63 procent hund, jämfört med gruppen 14-35 år där det är jämnt lopp, 50 procent.

-Det hänger sannolikt ihop med att äldre har mer tid. Väldigt många vill ha hund, men de kan inte praktiskt lösa det när de är yngre, säger Ulf Uddman.

Fakta: 784000 hundar i Sverige

Det finns finns 784000 hundar och 1159000 katter i Sverige (2013).

Enligt statistiken blir de ägarlösa katterna färre.

Antalet hundar och katter i barnhushåll minskar. Nästan 70 procent av alla hundar respektive katter bor i hushåll utan barn.

ANNONS

Andelen barnhushåll med hund har minskat med fyra procentenheter, för katt är minskningen tre procentenheter jämfört med 2006.

Källa: SCB och Jordbruksverket (TT)

ANNONS